Hlavní obsah

Bush: vláda v Bagdádu zklamala, v Iráku zůstáváme

– WASHINGTON
Novinky, CNN, rei, The Washington Post

Americký prezident George Bush představil ve čtvrtek v Bílém domě průběžnou zprávu o situaci v Iráku. Bush podle očekávání trvá na americké angažovanosti v této blízkovýchodní zemi. Zároveň oznámil, že irácká vláda splnila jen osm z 18 svých úkolů.

Článek

"Náš neúspěch v Iráku by byl katastrofou," řekl Bush a dodal, že pro stažení Američanů ze země je brzy. "Musíme nejprve vytvořit podmínky pro zahájení procesu národního usmíření, což je základ obnovy Iráku," doplnil americký prezident s tím, že žádá zákonodárce a americkou veřejnost o dostatek času a prostředků.

Americký Senát má o změnách ve vojenském rozpočtu hlasovat příští týden.

Vláda v Bagdádu neplní všechny úkoly, tvrdí zpráva

Třiadvacetistránková průběžná zpráva, kterou Bush přednesl, vyhodnocuje práci irácké vlády jako ne zcela dostatečnou. Podle posudku splňuje irácká vláda úspěšně jen osm z osmnácti kritérií stanových jí v rámci rekonstrukčního plánu pro Irák americkým Kongresem.

Irácká vláda prý zklamala v zásadních politických reformách, v zabezpečování bezpečnosti země, ve snahách vymýtit korupci, a nepředstavila ani plán pro rozdělování výnosů z ropy.

Bush ztrácí v Senátu podporu

Bílý dům avizoval, že zpráva nepředznamenává žádný obrat ve strategii pro Irák. Mnozí republikánští senátoři jsou však vývojem situace v této blízkovýchodní zemi zklamáni a přiklánějí se k požadavku demokratů, aby USA svá vojska stáhly do dubna příštího roku.

Stále více republikánů navíc vyzývá prezidenta Bushe k přijetí návrhů, které loni v prosinci přednesla studijní komise pro Irák v čele s republikánem Jimem Bakerem a demokratem Lee Hamiltonem. Zpráva komise navrhovala omezení role USA v Iráku prostřednictvím předání odpovědnosti tamním pořádkovým silám a převelení amerických oddílů do bezpečnějších příhraničních oblastí, které by Američané střežili. Bush se však počátkem roku rozhodl posílit americkou přítomnost v Iráku o 30 000 vojáků.

Nedůvěru Bushovu plánu zlomit teroristy a sektářské násilí v Iráku navýšením sil nedávno vyslovil Richard Lugar, bývalý šéf zahraničního výboru, a po něm senátor Pete Domenici. K nim se přiklonili další republikáni.

Al-Kajda posiluje, varují zpravodajci

O neúspěchu protiteroristických snah hovoří i další zpráva amerických úřadů, o níž informují čtvrteční agenturní zprávy s odkazem na přední vládní představitele. Podle pětistránkové analýzy vypracované zpravodajskými službami upevnila mezinárodní teroristická síť Al-Kajda své pozice a je nejsilnější od leteckých útoků na americké půdě v září 2001.

Zpráva jmenuje Pákistán na předním místě zemí poskytujících zázemí teroristům. Předpokládá se, že v horské oblasti na pákistánsko-afghánské hranici se ukrývají i vůdcové mezinárodní teroristické organizace, Saúdský Arab Usáma bin Ládin a Egypťan Ajmán Zaváhrí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám