Hlavní obsah

Bush slíbil Polsku za rakety modernizaci armády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Spojené státy pomohou Polsku s modernizací jeho armády v rámci dohody o umístění amerického systému protiraketové obrany na polském a českém území. Oznámil to v pondělí podle agentur AP a Reuters americký prezident George Bush po setkání s polským premiérem Donaldem Tuskem ve Washingtonu.

Článek

"Spojené státy uznávají potřebu polských sil, aby byly modernizovány," sdělil Bush novinářům. Upřesnil, že američtí experti tuto otázku zpracují ještě před vypršením jeho prezidentského mandátu. Bush opustí Bílý dům v lednu 2009.

Bush tak vyjádřil souhlas s požadavkem nové polské vlády, která umístění deseti obranných střel v Polsku podmínila pomocí rozvoji polské armády, a to zejména v oblasti protivzdušné obrany. Požaduje protiraketový obranný systém Patriot 3 nebo THAAD a kromě toho i dlouhodobý program vojenské pomoci a navíc zvláštní bilaterální obrannou dohodu.

Američané by chtěli mít základnu ve střední Evropě, jejíž radar má být v Česku, do roku 2012.

Česká vláda předpokládá, že dohodu o umístění radaru s USA uzavře kolem summitu NATO, který se bude konat začátkem dubna v Bukurešti. Tusk před několika dny řekl, že americká strana si vyžádala půl roku na přípravu nabídky pro modernizaci polské armády.

Aliance rozhodne o americkém štítu za rok

O americkém štítu se bude jednat i na dubnovém summitu NATO v Bukurešti. Aliance se bude zabývat technickými aspekty a pořizovacími náklady propojení amerického a aliančního raketového štítu, avšak definitivní akviziční rozhodnutí spojenci přijmou až za rok na vrcholném setkání k 60. výročí Aliance. Řekl to Právu bývalý náměstek šéfa NATO pro obranné investice Robert Bell.

Podle Bella Američané již Alianci nabídli své systémy THAAD a Aegis k vykrytí jihovýchodního křídla, které by zůstaly vně deštníku.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Anketa

Souhlasíte s podmínkou Polska na modernizaci armády za štít?
Ano, také česká vláda ji měla oficiálně vznést.
66 %
Ne, podkopává to budoucí pozici Polska vůči USA.
18,1 %
Nezáleží mi na tom.
15,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4116 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám