Hlavní obsah

Bush použije Vietnam jako argument proti stažení z Iráku

– WASHINGTON
CNN, BBC, aš, New York Times

Americký prezident George Bush agituje proti stažení amerických sil z Iráku před zveřejněním zprávy o vývoji v zemi. Právě na jejím základě bude Kongres po prázdninách rozhodovat o uvolnění dalších prostředků na válku v Iráku. Ve středu Bush při vystoupení před veterány zahraničních konfliktů bude argumentovat proti stažení vietnamskou válkou.

Článek

Vietnamský konflikt byl doposud vnímán v USA jako trauma, vleklá válka nepřinesla výsledky a od poloviny šedesátých let do roku 1973, kdy skončila, proti ní demonstrovalo stále více Američanů. Nyní americký prezident tvrdí, že poučení z vietnamské války jasně hovoří proti stažení z Iráku.

Poučení z Vietnamu a Japonska

"Tady doma může někdo argumentovat, že stažení z Vietnamu nepoškodilo důvěryhodnost USA, ale teroristé to vidí jinak," řekne Bush. Odvolává se přitom na slova Usámy bin Ládina, že americký lid může povstat proti irácké válce stejným způsobem jako proti válce ve Vietnamu.

Podle Bushe ale stažení mělo tragické důsledky i pro obyvatele Jižního Vietnamu a dalších zemí v oblasti, zejména Kambodže. "Zřejmé je, že za americké stažení platily cenu milióny nevinných občanů, jejichž agónie přidala do našeho slovníku termíny jako 'lidé z loděk', 'převýchovné tábory' a 'vražedná pole'", řekne Bush veteránům v Kansas City.

Pro zdůvodnění setrvání v Iráku použije i příklad z Japonska, které Američané ve druhé světové válce porazili a následně okupovali. Po porážce Japonska si mnozí mysleli, že je naivní pomáhat Japoncům transformovat se v demokracii. Kritici stejně - jako nyní - argumentovali, že někteří lidé prostě nejsou připraveni na svobodu. A dnes, navzdory kritikům, je Japonsko jednou z nejsvobodnějších společností na světě."

Bush vyzývá současně Američany k trpělivosti, protože úspěchu není možné dosáhnout okamžitě.

Podle průzkumu CNN je však 64 procent Američanů proti irácké válce a 72 procent z nich svůj názor nezmění, ani když by zpráva generála Davida Petraeuse ukázala, že se situace v Iráku díky nasazení posil zlepšuje.

Postoj iráckých politiků je pro USA zklamáním

Americký velvyslanec v Iráku Richard Crocker ale v úterý uvedl, že činnost irácké vlády představuje "extrémní rozčarování a frustraci pro všechny zúčastněné".

Podle úterního vyjádření demokratického senátora Baracka Obamy i zesílení amerických vojenských sil přineslo jen omezené signály pokroku, snaha o stabilizaci země je "kompletním selháním".

"Žádná vojenská operace, bez ohledu na to, jak skvěle je provedená, nemůže uspět bez politického usmíření a diplomatické aktivity," řekl. Ocenil práci vojáků, ale naznačil, že po uskutečnění úspěšných vojenských operací nenásledují politické změny.

Anketa

Považujete Bushovy argumenty za správné?
Ano
22,1 %
Ne
77,9 %
Celkem hlasovalo 3555 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám