Hlavní obsah

Bush oznámil demisi Rumsfelda o den později, republikáni se zlobí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Bývalý ministr obrany Donald Rumsfeld, který je znám jako architekt americké války v Iráku, podal demisi už před parlamentními volbami loni v listopadu, ale jeho rozhodnutí bylo oznámeno až po skončení hlasování. Vyplývá to z rezignačního dopisu, který mají k dispozici tiskové agentury. Tato informace rozlítila některé republikány, podle kterých tím byla strana poškozena ve volbách.

Článek

Dopis byl datován 6. listopadu 2006, tedy den předtím, než voliči rozčílení válkou v Iráku šli k urnám a zbavili republikány moci v Kongresu. Podle razítka na dopise ho prezident George Bush viděl v den voleb. To, že Rumsfeld odchází, ale prezident oznámil až den po hlasování.

To ovšem rozčílilo některé republikány, kteří soudí, že jejich strana mohla udržet více křesel v Kongresu a možná si udržet kontrolu nad Senátem, kdyby Rumsfeld odešel ještě před volbami. A to přesto, že se v jeho dopise nabízejícím demisi vůbec neobjevilo slovo Irák, o slovu "válka" nemluvě.

Krvavý a ze všech stran kritizovaný konflikt, který Rumsfelda vyhnal z křesla ministra obrany, je v dopise zmíněn jen ve vágních narážkách, jako "kritický čas našich dějin" nebo "čas zkoušky pro naši zemi", napsala agentura AP.

To, že podobný dopis existuje, zapíral Pentagon ještě letos v dubnu. Tento týden se ale vynořil na základě odvolání na právo na svobodu informací, kterým se zaštítila agentura AP.

Bush nechtěl z přijetí demise dělat politické rozhodnutí

Nicméně dopis nijak neosvětluje, proč Rumsfeld věřil, že by měl odejít ze svého postu poté, co téměř pět let vedl válku v Afghánistánu a posléze v Iráku. Namísto vysvětlení v posledním odstavci dopisu čítajícím přesně 148 slov píše: "Je čas mé služby ukončit."

Namísto vysvětlení, proč na postu ministra obrany končí, se Rumsfeld věnoval líčení toho, jakou čest pro něj jeho funkce, kterou převzal na Bushovu žádost začátkem roku 2001, představovala. "Byla to největší pocta mého dlouhého života, že jsem mohl sloužit naší zemi v tak kritickém čase našich dějin a mít to privilegium pracovat tak těsně se skutečně úžasnými mladými muži a ženami v uniformě," napsal Rumsfeld.

Na dotaz, proč se Bush rozhodl počkat se zveřejněním Rumsfeldovy rezignace až po volbách, řekla mluvčí Bílého domu Dana Perinová, že se Bush chtěl vyhnout tomu, aby "to vypadalo, že se z této záležitosti snaží dělat politické rozhodnutí".

Reklama

Výběr článků

Načítám