Hlavní obsah

Bush: Bin Ládin v Iráku verboval k útokům proti USA

Novinky, rei, Novinky, ČTK, The Guardian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW LONDON

Americký prezident George Bush se ve středu při promoční ceremonii akademie v New Londonu pokusil veřejnosti znovu odůvodnit válku v Iráku vedenou mezinárodní koalicí pod patronací USA. Posloužily mu k tomu odtajněné špionážní informace, podle kterých verboval vůdce teroristické sítě al-Kajda Usáma bin Ládin v roce 2005 v Iráku lidské zdroje k útokům na americké cíle.

Článek

George Bush se svým projevem snažil přesvědčit Američany, že setrvání vojsk USA v Iráku je oprávněné a správné. "Al-Kajda je veřejným nepřítelem číslo jedna pro mladou iráckou demokracii. Al-Kajda je také veřejným nepřítelem číslo jedna pro Ameriku. Pokud selžeme v Iráku, pak nás nepřítel bude následovat domů," řekl Bush.

Podpora americké veřejnosti pro jeho politiku v Iráku však klesá a jednoznačně za prezidentem nestojí ani všichni členové jeho republikánské strany. Situace v zemi je nepřehledná a Američané tam týden co týden ztrácejí další muže. Jen za květen jich tam zahynulo nejméně osm desítek.

Guardian: Bush bude chtít více zapojit OSN

Britský deník Guardian ve středu s odvoláním na nejmenovaného bývalého činitele blízkého americké vládě napsal, že Bushova administrativa vyvíjí plán na "zmezinárodnění" irácké krize, který počítá zejména s podstatnější rolí OSN v konfliktu.

Velitel Američanů v Iráku "Petraeus je brilantní. Velí ale potápějící se lodi," řekl zdroj Guardianu a na adresu irácké vlády dodal: "Ta je jako mobilní telefon, který vám nikdo nebere. Asi to nejde spravit."

Dotazovaný se domnívá, že velitel ozbrojených sil v Iráku generál David Petraeus v září přednese svou zprávu, v níž bude konstatovat pokrok ve snaze o zklidnění situace v zemi. Bush poté požádá Kongres o šestiměsíční prodloužení vojenské přítomnosti v Iráku.

Pentagon už minulý týden oznámil, že do konce roku povolá do Iráku na 35 000 vojáků. Úterní vydání listu Hearst Newspapers upozorňuje, že jestliže se termíny příchodu a odchodu oddílů budou na nějakou dobu překrývat, mohlo by v jeden čas v Iráku působit až 200 000 Američanů.

Guardian píše, že George Bush se bude zatím snažit předat část zodpovědností za vývoj v zemi mezinárodnímu společenství.

Reklama

Související články

Únosce amerických vojáků v Iráku byl zabit

Americká armáda oznámila, že zabila šejka Azhara Dulajmího, který naplánoval lednový únos čtyř amerických vojáků v Karbale, kteří byli poté zavražděni. Zahynul...

Výběr článků

Načítám