Hlavní obsah

Bush a Senát se dohodli na vízech pro ilegální imigranty

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Bílý dům a Senát se dohodly na předběžné podobě zákona, podle něhož by ilegální imigranti v USA mohli za určitých podmínek získat zvláštní víza, legalizující jejich pobyt. Ve čtvrtek to oznámil demokratický senátor Edward Kennedy.

Článek

Základem zákona je bodový systém, který upřednostňuje vzdělání přistěhovalců a jejich pracovní schopnosti. Poté, co zaplatí poplatky za víza a pokutu 5000 dolarů, budou mít po návratu do své vlasti právo dostat zvláštní vízum "Z". Povolení k trvalému pobytu by pak mohli získat během osmi až třinácti let.

Detaily navrhovaného zákona budou zveřejněny později. Očekává se, že o něm příští týden proběhne v Senátu bouřlivá diskuse. Už loni vyvolalo citlivé téma velké diskuse a v ulici demonstrovaly statisíce přistěhovalců. [celá zpráva]

Prezident Bush by měl zákon podpořit. Již loni se snažil prosadit udělení pracovních víz ilegálním imigrantům, ale tvrdé jádro republikánů se postavilo proti. Nyní však mají v Kongresu většinu demokraté. Součástí navrhovaného zákona je podle Kennedyho navíc bod vyžadující zpřísnění hraničních kontrol, což požadují republikáni.

V USA žije asi 11 miliónů ilegálních imigrantů, především ze zemí Latinské Ameriky. Většina se jich do USA dostala před hranici mezi Mexikem a Spojenými státy, kde se nyní buduje plot. [celá zpráva] Mexiko stavbu odsuzuje. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám