Hlavní obsah

Budoucnost nepatří globalistům, ale vlastencům, prohlásil Trump

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budoucnost nepatří globalistům, ale vlastencům a silným suverénním států, pronesl Donald Trump v úterý na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. Spojené státy jsou podle něj nejmocnější zemí světa, současně prezident doufá, že svoji sílu nebudou muset nikdy použít.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Americký prezident Donald Trump na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku

Článek

„Svobodný svět musí vzít za své své národní kořeny. Nesmí se je pokoušet vymazat nebo nahradit,“ vyzval Trump. „Budoucnost nepatří globalistům, budoucnost patří vlastencům,“ prohlásil s tím, že pro moudré politické lídry je na prvním místě budoucnost jejich vlastních lidí.

Zdůraznil zároveň, že Spojené státy nevyhledávají s nikým konflikt, ale on bude vždy hájit jejich národní zájmy. V této souvislosti zmínil Írán a spor o jeho jaderný program. Trump znovu zopakoval, že Spojené státy nikdy nedopustí, aby Írán získal jaderné zbraně a doplnil, že z toho důvodu odstoupil od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015.

Krvežíznivost Íránu 

„Všechny národy mají povinnost konat,“ řekl Trump s tím, že odpovědné vlády by neměly „subvencovat krvežíznivost Íránu“. „Dokud bude ohrožující chování Íránu pokračovat, sankce zrušeny nebudou. Budou upevněny,“ zdůraznil Trump.

Lídři Íránu v uplynulých 40 letech, tedy od íránské islámské revoluce viní ostatní z problémů, které si sami zavinili. Vyzval je, aby se soustředili na boj s chudobou a starali se o svůj lid místo toho, aby ohrožovali sousední státy.

„Spojené státy nikdy nevěřily na věčné nepřátele, válčit umí kdokoliv, ale jen ti nejodvážnější si mohou vybrat mír,“ řekl Trump na závěr své kritiky Íránu.

Zásadní hrozbou je migrace

Trump se v projevu dotkl také migrace, která je podle jeho slov jednou z nejzásadnějších hrozeb, kterým svět čelí. Prohlásil, že aktivisté, kteří prosazují otevřené hranice místo pomoci škodí. „Dnes bych chtěl aktivistům za otevřené hranice, kteří se halí do rétoriky sociální spravedlnosti, říct toto: vaše politika není spravedlivá. Vaše politika je krutá a zlá,“ prohlásil Trump. „Umožňujete zločineckým skupinám, aby lovily nevinné muže, ženy a děti,“ řekl také. „Když podrýváte bezpečnost na hranicích, podrýváte lidská práva a lidskou důstojnost,“ tvrdí americký prezident.

Nekontrolovatelná migrace a nespořádané hraniční kontroly podle něj ohrožují suverenitu a bezpečnost všech států. Pro Mexiko, s nímž Trump bojuje právě kvůli ilegální migraci, měl během projevu jen slova chvály, píše agentura DPA. Poděkoval mexickému prezidentovi Andrésovi Manuelovi Lópezovi Obradorovi za to, že na hranice  své země poslal tisíce vojáků, aby nekontrolovaný proud ilegální migrace pomohli zastavit. Trump současně ocenil úsilí OSN o zastavení nelegální migrace.

Připomněl, že Spojené státy podnikly „nebývalé kroky“, aby zabránily nelegálním překračování hranic. „Budeme implementovat naše zákony a chránit naše hranice,“ zdůraznil. Trump také vyzval další státy, aby udělaly více pro boj s pašeráky lidí, obchodováním s lidmi a nelegální migraci.

Reklama

Výběr článků

Načítám