Hlavní obsah

Brutální a neospravedlnitelná invaze do Iráku. Bush se pikantně přeřekl

Dallas

Choulostivého přeřeknutí se dopustil bývalý americký prezident George Bush, když v souvislosti s konáním Ruska zmínil „brutální invazi do Iráku“. Na mysli měl Ukrajinu, chybka v proslovu ale zaujala média, protože to byl právě Bush, kdo v roce 2003 armádě nařídil vpád do Iráku. Invazi tehdy v projevu nazval „operace Irácká svoboda“.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý americký prezident George Bush

Článek

Někdejší šéf Bílého domu se k ruské invazi na Ukrajinu vyjadřoval ve středu večer na volebním setkání v prezidentském středisku v Dallasu. Mluvil o důležitosti demokratických principů a o tom, kam může vést absence demokracie. Jako příklad uvedl Rusko.

Znáte všechny americké prezidenty? Seznam, zajímavosti a historie

Volby USA

„Výsledkem jsou chybějící kontrolní mechanismy a nevyváženost v Rusku a rozhodnutí jediného muže zahájit zcela neospravedlnitelnou a brutální invazi do Iráku,“ řekl Bush, hned se ale opravil, jmenoval Ukrajinu a omyl v žertu vysvětlil pokročilým věkem.

Georg Bush oslavil 75. narozeniny, ve svých proslovech působí jistějším dojmem než o čtyři roky starší současný šéf Bílého domu Joe Biden. Ten se navíc nedopouští jen přeřeknutí, ale působí navíc čas od času na veřejnosti zmateně. Tiskový servis Bílého domu pak jeho výroky zpětně koriguje.

Díky, kámo od protinožců. Biden si nemohl vybavit jméno australského premiéra

Svět

Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu 24. února letošního roku a stále v ní pokračuje. Spojené státy podnikly invazi do Iráku, někdy označovanou jako druhá válka v Perském zálivu, v roce 2003 a ze země se stáhly v roce 2011.

Ukrajinci zastřelili ruské sniperské eso

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám