Hlavní obsah

Brazilský šéf Sněmovny skončil na 15 let ve vězení kvůli korupci

– Brasília

Bývalý předseda dolní komory brazilského parlamentu Eduardo Cunha, který byl v této funkci jedním z hlavních iniciátorů žádosti o sesazení předchozí prezidentky Brazíli Dilmy Rousseffové, byl odsouzen k 15 letům a čtyřem měsícům vězeníza korupci a praní špinavých peněz.

Foto: Eraldo Peres, ČTK/AP

Odsouzený brazilský politik Eduardo Cunha

Článek

„Nemůže být horší delikt, než když se poslanec zpronevěří svému mandátu a zklame důvěru voličů,” okomentoval svůj čtvrteční verdikt federální soudce Sérgio Moro Ten vede vyšetřování v největším korupčním skandálu v historii Brazílie, který se točí kolem manipulování zakázek státní firmy Petrobras. Podle verdiktu měl Cunha dostat úplatky ve výši 4,6 miliónu realů (více než 37 miliónů korun), uvedl list Globo..

Cunha, jenž býval vlivným mužem strany současného prezidenta Michela Temera, byl zatčen loni v říjnu. Koncem roku 2015 jako předseda dolní komory parlamentu přitom inicioval proces, který loni vedl k sesazení prezidenty Dilmy Rousseffové kvůli neústavním manipulacím s výsledky státního rozpočtu. Cunha tehdy vládu prezidenty označil za jednu z nejzkorumpovanějších v dějinách.

Skandál kolem Petrobrasu vypukl před třemi lety a říká se mu rovněž Lava Jato (Automyčka). Původně šlo o vyšetřování skupin podnikatelů, kteří prali špinavé peníze a okrádali stát na daních. Později se začal rozkrývat rozsáhlý systém, v němž politici inkasovali úplatky za přidělování předražených zakázek státní firmy Petrobras.

V kauze už bylo kvůli korupci a manipulování zakázek odsouzeno přes 100 lidí a další stovky jich jsou vyšetřovány, včetně desítek politiků z různých politických stran. Odsouzeno k vysokým trestům bylo i několik manažerů stavební firmy Odebrecht, kteří výměnou za nižší tresty spolupracují s justicí a na povrch tak vyplouvají další a další jména.

Minulý měsíc brazilský generální prokurátor Rodrigo Janot požádal nejvyšší soud, aby zahájil vyšetřování 83 vysoce postavených politiků kvůli podezření z korupce. Podle místního tisku je na tomto seznamu i nejméně pět ministrů současné vlády prezidenta Michela Temera, dále předsedové obou komor parlamentu i dva exprezidenti republiky Rousseffová a Lula da Silva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám