Hlavní obsah

Brazilská prezidentka ustupuje hlasu ulice, nabízí referendum a miliardové investice

– Brasília
Novinky, rei

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová se snaží uklidnit bouřící se lid. Nespokojeným Brazilcům navrhla referendum o politických reformách a slíbila také vynaložit miliardy na zlepšení veřejné dopravy.

Foto: ČTK/AP

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová

Článek

„Moje vláda naslouchá demokratickým hlasům. Musíme se poučit a vyslyšet hlas ulice. Všichni bez výjimky musí chápat tyto signály s pokorou a správně. Brazílie je připravena posunout se vpřed,“ prohlásila prezidentka po setkání s lídry jednoho z protestních hnutí a následné schůzce se státními guvernéry a starosty měst.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do ulic Ria se vrátily protestyVideo: Reuters

Rousseffová nabízí Brazilcům pětici dohod o politické reformě, rozpočtové odpovědnosti a nových investicích do zdravotnictví, dopravy a vzdělávání.

Navrhuje vyhlášení referenda o zřízení ústavního shromáždění, které by pracovalo na úpravy brazilské ústavy. Slíbila také alokovat 50 miliard realů (441 miliard korun) na investice do veřejné dopravy.

Právě kvůli plánovanému zvýšení jízdného MHD v Riu de Janeiro se v minulých dvou týdnech vzedmula vlna celonárodních protestů, které zasáhly přes sto brazilských měst a vyžádaly si čtyři lidské životy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty v Brazílii na pláži CopacabanaVideo: Reuters

Nespokojenost lidí se mimo jiné projevila v odporu vůči pořádání mistrovství světa ve fotbale v příštím roce, kvůli nimž Brazilci staví a opravují 16 stadiónů. Příští rok se ale také bude Rousseffová ucházet o svoje znovuzvolení.

Reklama

Související témata:

Související články

V Brazílii naplánovali generální stávku

Protesty v Brazílii za lepší veřejné služby a proti korupci nadále pokračují, demonstrace sice oslábly, ale 1. července by měla zemi ochromit generální stávka,...

Výběr článků

Načítám