Hlavní obsah

Brazílie se kvůli viru zika olympiády nevzdá

Brasília

Brazílie navzdory šířícímu se viru zika neplánuje zrušení olympijských her, které hostí v srpnu. Vzhledem k tomu, že virus ohrožuje lidské plody, ale nedoporučuje, aby hry navštěvovaly těhotné ženy.

Foto: Profimedia.cz

Maskot olympiády v olympijském parku Barra Tijuca v Riu de Janeiro

Článek

„Musíme vysvětlit těm, kdo do Brazílie přicestují, sportovcům, že riziko je nulové, pokud nejste těhotná žena,“ řekl šéf kanceláře brazilské prezidentky Jaques Wagner agentuře Reuters.

Prezidentka Dilma Rousseffová už dříve dovolila zdravotnickým úřadům použít v případě potřeby i sílu, aby se dostaly do soukromých domů za účelem inspekce a provedení nezbytných sanitárních opatření. Dosud byla podle ministerstva zdravotnictví provedena prohlídka zhruba ve čtvrtině ze 49 miliónů domácností.

Virus zika šíří tropičtí komáři. Virus způsobuje lidem horečky a povětšinou má mírnější průběh. Podle náznaků to ale vypadá, že virus narušuje vývoj mozku plodů těhotných žen. V Brazílii se od loňského října narodily 4000 dětí s nevyvinutým mozkem. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Desetiletý chlapec drží svého dvouměsíčního bratra, který se narodil s mikrocefalií.

Nákaza se mezitím rozšířila do dvou desítek zemí včetně evropských a například Kolumbie o víkendu ohlásila, že zaznamenala 20 000 případů. Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli tomu v pondělí vyhlásila stav nouze. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám