Hlavní obsah

BP odstranila z vrtu zvon, ropa opět tryská volně do moře

• Aktualizováno
Novinky,

Poslední pokus ropného koncernu British Petroleum (BP) alespoň snížit množství unikají ropy selhal. Zvon, který ji měl jímat, byl po třech týdnech kvůli technickým problémům odstraněn, uvedla ve středu BBC. Veškerá ropa tak proudí do Mexického zálivu.

Článek

Admirál Pobřežní stráže Thad Allen uvedl, že k tomuto kroku BP přistoupila poté, co podmořský robot narazil do trubky, která přivádí teplou vodu ohřívající zvon, aby se na něm netvořily krystaly metanu. Do trubky dlouhé 1500 metrů se pak dostal nebezpečný metan.

Allen současně uvedl, že při likvidaci ropy na zatím neupřesněném místě zemřeli dva lidé. Jeden se utopil, když plaval. Druhou obětí je operátor lodi.

Ropa začala unikat do Mexického zálivu po explozi metanu z 20. dubna. O dva dny později se potopila ropná plošina Deepwater Horizon.

Firma BP se snažila únik ropy několika způsoby zastavit nebo alespoň snížit, ale nikdy se jí to nepovedlo. Snažila se na vrt nasadit velký zvon, který by vrt překryl a ropa se odváděla na povrch, což se nepovedlo, protože se na zvonu usazoval zmrzlý metan.

Pak se snažila ucpat vrt bahnem, ale to se také nepovedlo. Nakonec odřízla vrchol potrubí a nasadila na něj vyhřívaný zvon. Ten odváděl alespoň část ropy na povrch.

Nyní i to skončilo, protože zvon byl odstraněn. Ropy však uniká z vrtu více než před nasazením zvonu, protože bylo odříznuto potrubí, a zvětšil se tak otvor, jímž může ropa unikat. Z vrtu může podle posledních odhadů unikat až 6,35 miliónu litrů ropy denně.

Poslední šancí nyní zůstává vyvrtat vedle stávajícího vrtu dva nové a jimi ropu odvádět, což se ale nepodaří dříve než v srpnu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ropa už dorazila k pobřeží FloridyVideo: Reuters

Americký prezident Barack Obama už donutil firmu, jejíž akcie se propadají a jejíž rating je těsně nad hranicí spekulativní investice, aby na odstranění škod dala 20 miliard dolarů.

Jedná se o největší ekologickou katastrofu v dějinách USA.

Přečtěte si také: Nanovlákna - na scénu přichází měď
Stříbrná nanovlákna jsou drahá, nahradí je měděná? Více se dočtete ve čtvrtek v deníku Právo (příloha Café).

Reklama

Výběr článků

Načítám