Hlavní obsah

Bouře historických rozměrů se přesunula na severovýchod USA

Washington
Aktualizováno

Třináct životů si podle čtvrtečních údajů vyžádala mohutná zimní bouře, která zasáhla tento týden USA a ve čtvrtek se přesunula na severovýchod země, kam přinesla nový sníh. Bouře za poslední tři dny zasáhla už 22 států unie od Texasu po Maine a výrazně se podepsala na letecké dopravě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: USA trápí nekončící zimaVideo: Reuters

 
Článek

Ve středu bylo zrušeno 3300 letů a ve čtvrtek jich už je zrušeno 4470. Nejhůře jsou postižena letiště v New Yorku a ve Washingtonu. Na Dullesově i Reaganově letišti ve Washingtonu jsou uzavřeny všechny ranveje.

Ve čtvrtek přinesla bouře sníh. V Baltimoru ho napadlo 40 centimetrů, takže ulice zůstaly poloprázdné. Podobná situace je i ve Washingtonu, kde kvůli sněhové nadílce nejezdí ani autobusy. Zavřené jsou školy i federální úřady.

Foto: Scott Sharpe, ČTK/AP

Dopravní zácpa na zasněžené Hammond Road v Severní Karolíně

Hustě sněží i v New Yorku, kde se čeká až 30 centimetrů nového sněhu. V Nové Anglii může napadnout až půl metru sněhu.

Bez elektrického proudu bylo ve čtvrtek ráno přes 700 000 domácností, třetina z nich je v Georgii, kde si někteří obyvatelé budou muset počkat na obnovení dodávky až týden. Podle meteorologů je to nejhorší bouře, jaká zasáhla Atlantu od roku 1973.

Tragédie na namrzlých silnicích

Mezi třinácti oběťmi bouře jsou především účastníci dopravních nehod. Tři lidé zemřeli v Texasu, když sanitka sjela ze zledovatělé silnice u Carlsbadu a začala hořet. Na náledí zemřel i hasič zasahující u dopravní nehody v Dallasu, kterého srazil další vůz. Několik smrtelných nehod kvůli náledí hlásily státy Mississippi a Jižní Karolína. Problémy způsobovala neviditelná ledovka, tzv. černý led.

Foto: Scott Sharpe, ČTK/AP

Zácpa na Hammond Road v severokarolínském Raleighu

Foto: Jacquelyn Martin, ČTK/AP

Odstraňování sněhu před Bílým domem

V Georgii jeden muž umrzl poblíž svého domu a v Severní Karolíně umrzli další dva lidé.

Bouře postupuje od jihu

První vlna zimního počasí přišla v úterý, kdy sníh a led pokryly části Texasu, Louisiany a severní oblasti Mississippi, Alabamy a Georgie. Druhá vlna přinesla v noci na středu do oblasti déšť se sněhem, který začal ráno pod náporem chladného větru mrznout a pokrývat silnice tlustou vrstvou ledu.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Lyžař projíždí kolem Capitolu

Foto: Butch Dill, ČTK/AP

Zasněžený alabamský Birmingham

Meteorologové předpokládají, že severovýchod USA může očekávat mezi 25 až 50 centimetry sněhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám