Hlavní obsah

Bolívijský prezident chce přestěhovat OSN, v USA nebyl vítaný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

OSN by měla uvažovat o přestěhování svého sídla mimo území Spojených států, řekl při svém středečním vystoupení na Valném shromáždění bolívijský prezident Evo Morales. Levicový prezident a pěstitel koky si stěžoval, že mu americké úřady dávaly najevo, že v zemi není vítaný.

Článek

Morales uvedl, že mnoho členů jeho delegace obtížně získávalo americká víza. "Nechápu, že se vám všem podařilo dostat se do USA," řekl na Valném shromáždění. "Přinejmenším moje delegace měla velké problémy se získáním víz. Kromě toho strávili moji ministři celé hodiny při kontrolách na letišti."

Ve svém projevu kritizoval Morales i amerického prezidenta George Bushe, který označil kubánského vůdce Fidela Castra za krutého diktátora. Podle bolívijského prezidenta tak Bush zastrašuje některé z účastníků zasedání Valného shromáždění. "Možná bychom měli uvažovat o změně sídla OSN," poznamenal.

Morales, který se stal prezidentem v roce 2006, je v USA vnímán jako kontroverzní osobnost. Pojí ho úzké vztahy s venezuelským prezidentem Hugem Chávezem a s kubánským vůdcem Castrem, kteří zaujímají negativní postoje vůči Spojeným státům. Kromě toho podporuje bolívijský prezident pěstování koky. V pátek má Bolívii navštívit íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád, jehož USA obviňují z podpory mezinárodního terorismu a ze snahy získat jadernou zbraň.

Reklama

Výběr článků

Načítám