Hlavní obsah

Boj s Islámským státem stojí Američany devět miliónů dolarů denně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy utratí za boj s radikály z Islámského státu denně více než devět miliónů dolarů (219 miliónů korun). Od začátku útoků na pozice IS v Iráku i Sýrii už vydaly 2,7 miliardy dolarů (65,7 miliardy korun). Pentagon to oznámil ve čtvrtek.

Foto: Profimedia.cz

Americký bojový letoun F-16

Článek

Dvě třetiny výdajů připadají na letectvo, které v Iráku a Sýrii operuje od loňského srpna ve spolupráci se spojenci z okolních zemí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Letecké údery částečně IS ochromily, ale nijak ho nezastavily, což dokázala nedávná vítězství extremistů jak v Sýrii, tak v Iráku, kde mimo jiné dobyli město Ramádí.

Vláda prezidenta Baracka Obamy odmítá myšlenku, že by se americké pozemní síly do Iráku vrátily, namísto toho se Američané soustředí na výcvik iráckých bezpečnostních sil. Za tímto účelem do země vyšlou dalších 450 poradců.

Velitel sboru štábů americké armády generál Martin Dempsey nicméně ve čtvrtek připustil, že by se americké letectvo mohlo v budoucnu zapojit do bojů irácké armády a milic proti Islámskému státu.

Související téma:

Reklama

Související články

Obama posílá do Iráku další vojáky

USA vyšlou do Iráku další vojenské poradce. Do země zamíří až 450 příslušníků armády, oznámil ve středu prezident Barack Obama. Podle listu The New York Times...

Výběr článků

Načítám