Hlavní obsah

Boj Obamy a Clintonové musí skončit do června, aby neposilovali republikáni

ČTK, aš, ABC, USA Today
WASHINGTON

Předseda americké Demokratické strany Howard Dean v pondělním interview pro televizi ABC řekl, že nejpozději po červnových primárkách musí odstoupit jeden z demokratických kandidátů o nominaci do prezidentských voleb. Primárky přitom už nemohou rozhodnout souboj mezi Barackem Obamou a Hillary Clintonovou.

Foto: Reuters

Předseda Demokratické strany Howard Dean

Článek

"Chceme, aby to rozhodli voliči. Skončí to 3. června," uvedl Dean, i když ve skutečnosti by se mohlo rozhodovat až na nominačním srpnovém sjezdu, protože v primárkách už žádný z kandidátů nemůže získat rozhodující počet hlasů.

K získání demokratické nominace je potřebná podpora 2025 delegátů stranického sjezdu. Obama má podporu nejméně 1723 delegátů a Clintonová 1593. Vzhledem k tomu, že primárky budou již jen v devíti státech, je vyloučené, aby některý z kandidátů získal potřebnou většinu už před sjezdem. Záviset tedy bude na podpoře osmi set superdelegátů, kteří nejsou vázáni výsledky primárek. .

„Není to o Hillary Clintonové a Baracku Obamovi. Je to o naší zemi. Je to o lepším kurzu pro naši zemi. Opravdu si nemůžeme dovolit rozdělený sjezd. Pokud by se to stalo, bylo by poté velmi těžké stmelit stranu. Musíme se posunout a vyhrát prezidentské volby," zdůraznil předseda demokratů. Ujistil přitom, že nikterak nezasahuje a nehodlá zasahovat do rozhodnutí o tom, který z obou kandidátů by měl odstoupit. Je ale přesvědčen, že oba si uvědomují vážnost situace.

Kandidát republikánů John McCain se v průzkumech ukazuje jako silný soupeř, kterého podporuje přibližně stejný počet Američanů jako Clintonovou a Obamu. Nachází se přitom ve velmi obtížné situaci, 63 % Američanů si podle průzkumu listu USA Today myslí, že válka v Iráku byla chybou a současného prezidenta USA, republikána George Bushe dokonce vidí negativně 69 procent Američanů.

Skoro polovina Američanů ale vidí McCaina „jako odlišný druh republikána“. Sám totiž mnohdy postupoval nezávisle a ne v souladu se stranickou linií. Dokonce i 23 procent žen, které souhlasí s potratem, upřednostňuje McCaina před Obamou, neboť jsou přesvědčeny, že by jim právo na potrat neupíral. Navíc je to americké hrdina, který bojoval ve Vietnamu. Jeho sílu si uvědomuje i stratég kampaně demokratů Bill Carrick.

Ten upozorňuje, že soustředění na boj Obamy a Clintonové zdržuje demokraty od zaměření se na svého soupeře. Přesto si je jistý, že demokraté mají velkou šanci vyhrát: „Jakmile si lidé uvědomí, jaké názory McCain má na ekonomiku, Irák a zdravotní péči, jeho podpora rapidně klesne.

Reklama

Výběr článků

Načítám