Hlavní obsah

Bin Ládin v minulosti navštívil USA

– Washington
Novinky, Tomáš Reiner

Nejen Ajmán Zaváhrí či Chálid Šajch Mohammed, ale i šéf teroristické sítě al-Kajda Usáma bin Ládin strávil v minulosti nějaký čas ve Spojených státech. Podle připravované knihy amerického novináře Stevea Colla navštívil bin Ládin USA se svou těhotnou první ženou Najwou a dvěma syny.

Článek

Collovi o tom pověděla právě bin Ládinova první žena. Popsala, jak cestovala do Indianapolisu, zatímco její manžel měl v Los Angeles schůzku s Abdulláhem Azzamem, svým mentorem a hlasatelem džihádu (svaté války). Azzam působil také v mešitě na Atlantic Avenue v Brooklynu.

Bin Ládinova první žena v knize Growing Up Bin Laden podle amerických médií popsala, že s manželem a syny do Ameriky letěli ze Saúdské Arábie přes Londýn. „Protože do věcí manželových mi nic nebylo, na nic jsem se neptala,“ uvedla.

Není známo, zda bin Ládin navštívil také brooklynskou mešitu al-Farúk. Mešita nicméně bin Ládinovi poskytla přes 20 miliónů dolarů a do výcvikových táborů islamistů v zahraničí vyslala desítky bojovníků.

Bin Ládin strávil také nějaký čas v Jižní Americe, kde v brazilském Foz do Iguacu ustanovil spřátelenou organizaci.

Usáma bin Ládin (أسامة بن لادن)‎
Narodil se v saúdskoarabském Rijádu v rodině bohatého stavitele s úzkými vazbami na saúdskou královskou rodinu. V rozhovoru pro televizní stanici Al Džazíra udal 10. březen 1957 jako datum svého narození.
Byl vychován devótním sunnitou. V 70. letech se poprvé setkal s radikálním učením Muslimského bratrstva. Podle některých zpráv vystudoval inženýrství, podle jiných školu nedokončil. Má také neformální vzdělání v islámské jurisdikci, náboženství v semináři nikdy formálně nestudoval.
Během sovětské invaze do Afghánistánu v 80. letech bin Ládin sponzoroval ozbrojený odpor muslimských mudžáhidů. Zásadním se pro něj později stalo setkání s egyptským medikem Ajmánem Zaváhrím, jenž z domovské země uprchl před perzekucí. Zaváhrí se stává bin Ládinovým mentorem a bin Ládin sponzoruje řadu pumových útoků na západní a "zkorumpované muslimské" cíle.
Poté, co jej Saúdská Arábie v roce 1994 zbavila občanství, mu azyl poskytoval Súdán, Pákistán a Afghánistán. Po svržení afghánského vládního hnutí Tálibán Američany v roce 2001 bin Ládin, jehož USA považují za strůjce leteckých útoků na americké půdě v září 2001, uprchl do horské oblasti při pákistánsko-afghánské hranici.
Téměř dva metry vysoký bin Ládin má údajně tři ženy a jednou se rozvedl. Podle různých zdrojů má 12 až 24 dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám