Hlavní obsah

Bílý dům potvrdil Bushovu návštěvu v ČR

– WASHINGTON

Bílý dům v úterý potvrdil, že americký prezident George Bush navštíví Evropu včetně České republiky. Do Evropy míří na summit G8, který se bude konat v Německu od 6. do 8. června. Před jeho zahájením navštíví Bush 5. června Českou republiku, kde bude jednat s prezidentem Václavem Klausem a premiérem Mirkem Topolánkem. Potvrdila to mluvčí Bílého domu Dana Perinová.

Článek

Podle agentury Reuters čekají Bushe jednání s českým protějškem Václavem Klausem a premiérem Mirkem Topolánkem. Stěžejním tématem Bushových rozhovorů v ČR má být výstavba protiraketového štítu ve střední Evropě.  Bush také pronese projev na mezinárodní konferenci Demokracie a bezpečnost: Hlavní hodnoty a platné politiky.

Že Bush navštíví ČR, potvrdila již v pátek americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová při rozhovoru s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem, jenž byl na návštěvě USA. [celá zpráva]

Podle Riceové Bush navštíví Prahu 4. a 5. června. George Bush by měl jednat s českými politiky o záměru USA vybudovat na českém území radarovou základnu. Bush přiletí do Prahy před zahájením summitu G8 v německém Heiligendammu.

Bushova cesta po Evropě

Kromě Česka a Německa navštíví Bush Polsko, Itálii, Albánii a Bulharsko. V Polsku, kde by také měla stát část protiraketové základny, má 8. června jednat se svým protějškem Lechem Kaczyńským právě na toto téma. Itálii by měl americký prezident navštívit 9. června a poprvé se tu má setkat s papežem Benediktem XVI., stejně jako s prezidentem Giorgiem Napolitanem a premiérem Romanem Prodim. V Albánii je očekáván 10. června a týž den se Bush přesune do Bulharska, kde zůstane do 11. června.

V německém Heiligendammu pak budou vysocí představitelé G8 jednat o "pokračování spolupráce v řadě mezinárodních záležitostí ekonomického, bezpečnostního i politického charakteru", upřesnila Perinová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám