Hlavní obsah

Bill se letos stal prvním hurikánem v Atlantiku

Tropická bouře Bill zesílila v první hurikán, který letos vznikl nad Atlantickým oceánem. Bouře se utvořila o víkendu a je tak daleko od od amerického pobřeží, že by k Floridě měla dorazit až v pátek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Plánovaný postup hurikánu Bill a bouře Ana

Článek

V pondělí ráno se Bill nacházel zhruba 1870 kilometrů východně od souostroví Malé Antily, uvedla agentura Reuters. Pohybuje se severozápadním směrem rychlostí 35 kilometrů za hodinu, větry pak dosahují rychlostí kolem 120 kilometrů za hodinu. Aby bouře mohla být označena za hurikán, musí vítr dosahovat rychlosti nejméně 119 kilometrů v hodině.

Panují obavy, že by hurikán Bill mohl na Floridě způsobit škody.

První hurikán přišel letos pozdě, až deset týdnu po začátku hurikánové sezóny, oznámila agentura AP. Během týdne se však zrodily hned tři tropické bouře Ana, Bill, který už zesílil na hurikán, a Claudette se utvořila jako poslední v Mexickém zálivu a už dosáhla amerického pobřeží. Na Floridu přinesl déšť. Srážky postihly i Alabamu. 

V Tichém oceánu se v pátek zformoval hurikán Guillermo, v neděli ale zeslábl na druhý stupeň Saffirovy-Simpsonovy pětistupňové škály. V pondělí oslábl na úroveň tropické bouře. Její oko se nachází asi 1310 kilometrů od Havajských ostrovů a vítr dosahuje rychlostí až 113 kilometrů za hodinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám