Hlavní obsah

Biden počítá s tím, že bude za čtyři roky post prezidenta obhajovat

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk
Washington

Joe Biden ve čtvrtek na své vůbec první tiskové konferenci po nástupu do funkce amerického prezidenta uvedl, že počítá s obhajobou svého mandátu v roce 2024, ale že nemůže říci, zda k tomu skutečně dojde. Také oznámil, že se zdrží stahování amerických vojáků z Afghánistánu, podle něj by tam však už příští rok žádní neměli být.

Foto: Leah Millis, Reuters

Joe Biden na tiskové konferenci

Článek

Biden potvrdil, že bude usilovat o znovuzvolení: „Počítám s tím.” Hned však dodal, že je těžké odhadovat, co se stane za čtyři roky.

Kamala Harrisová: Kdo je Bidenova viceprezidentka, která přepisuje dějiny

Volby USA

Očekává, že v případě obhajoby svého mandátu se k němu přidá i viceprezidentka Kamala Harrisová. „Odvádí skvělou práci. Je výborná partnerka,“ zhodnotil její působení.

Když ale čelil dotazu, zda si myslí, že za čtyři roky bude čelit opět Donaldu Trumpovi, vykroutil se z toho: „Ále. Na to ani nemyslím. Nic mě nenapadá. Ani nevím, jestli tu ještě bude republikánská strana, že?”

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

Obecně se přitom předpokládalo, že Biden nebude kvůli svému věku post obhajovat. V roce 2024 mu bude 82 let, připomněla veřejnoprávní stanice NPR.

Odchod z Afghánistánu se odloží

Biden také označil za nepravděpodobné, že by američtí vojáci odešli z Afghánistánu do 1. května, jak to plyne z dohody s Tálibánem, kterou podepsaly Spojené státy za vlády Donalda Trumpa. „Bude těžké splnit termín 1. května,” řekl Biden a dodal: „Mým záměrem není zůstat tam dlouho. Ale je otázkou jak a za jakých podmínek (dojde ke stažení).“

Znáte všechny americké prezidenty? Seznam, zajímavosti a historie

Volby USA

Termín stažení Biden neupřesnil, ale na dotaz, zda budou Američané ještě příští rok v Afghánistánu, řekl: „Nedokážu si to představit.“

Tento týden byl v Afghánistánu na neohlášené návštěvě americký ministr obrany Lloyd Austin. Podle něj byla návštěva součástí přehodnocování americké politiky v Afghánistánu, kde USA vedou nejdelší válku ve své historii. Začala skoro před dvaceti lety po teroristických útocích al-Káidy na New York a Washington z 11. září 2001. Aktuálně je v Afghánistánu asi 2500 amerických vojáků.

Zůstat, nebo odejít: Biden zvažuje, zda stáhne vojáky z Afghánistánu

Amerika

Bývalý americký prezident Donald Trump velmi usiloval o stahování amerických vojáků z konfliktů. Za jeho vlády se podařilo dojednat dohodu s hnutím Tálibán o konci konfliktu, tu ale afghánské hnutí porušuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám