Hlavní obsah

Během demonstrace zasáhlo Chile zemětřesení

Santiago de Chile

Zemětřesení o síle šesti stupňů zasáhlo v pondělí centrální část Chile, a to zrovna v době, kdy desítky tisíc protivládních demonstrantů v hlavním městě protestovaly proti nerovnosti a domáhaly se lepších sociálních služeb. Otřesy vyvolaly podle agentury AFP křik a projevy paniky.

Foto: Edgard Garrido, Reuters

Policejní těžkooděnci nasadili v centru Santiaga de Chile proti radikálním demonstrantům slzný plyn.

Článek

V důsledku otřesů se budovy v Santiagu de Chile chvěly, ale žádné škody ani oběti podle úřadů nejsou hlášeny. Podle americké geologické služby USGS se epicentrum nacházelo přibližně 28 kilometrů jihozápadně od města Illapel. Otřesy vycházely z hloubky 49 kilometrů.

Demonstrace v Chile, které jsou nejhoršími protivládními protesty za 30 let, vypukly v polovině října, původně kvůli dalšímu zdražení jízdného v metru v Santiagu de Chile a pak se rozšířily mimo metropoli. Chilané demonstrují kvůli růstu životních nákladů a dlouhodobé neochotě vlády řešit sociální nerovnost. Prokuratura vyšetřuje 23 úmrtí v souvislosti s výjimečným stavem vyhlášeným na začátku protestů v téměř celé zemi a zrušeným v neděli. Podle národního institutu pro lidská práva (INDH) pět lidí zemřelo kvůli střelbě bezpečnostních složek. V nemocnicích je nyní 1233 lidí, kteří při protestech utrpěli střelná zranění.

V Chile protestují proti zdražování, osm mrtvých a výjimečný stav

Amerika

V Chile, které leží u tektonického zlomu, jsou zemětřesení častá. Jihoamerická země se nachází u takzvaného Tichomořského lemu, zvaného také Ohnivý kruh, který je pověstný bohatou seismickou a vulkanickou činností. Zemětřesení o síle 8,8 stupně následované vlnou tsunami zasáhlo přístavní město Constitución v březnu 2010. Tehdy v Chile podle agentury DPA zemřelo 535 lidí, z toho více než 170 v Constituciónu. Původně ale uvádělo osm set mrtvých, bilance však byla později snížena.

Zemětřesení v Chile bylo sedmé nejsilnější v historii, obětí je už přes osm set

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám