Hlavní obsah

Astronauti z raketoplánu Endeavour podruhé vystoupili do vesmíru

Washington

Astronauti z raketoplánu Endeavour v neděli znovu vystoupili do vesmíru. Po středečním přistání raketoplánu u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) jde o druhou pracovní směnu ve volném kosmu. Andrew Feustel a Mike Fincke ji začali doplněním čpavku do jednoho z chladicích systémů orbitální stanice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Astronauti z raketoplánu Endeavour vystoupili do kosmuVideo: Reuters

 
Článek

Oba astronauti noc strávili v přetlakové komoře, ze které vyšli v 08:05 SELČ, o 11 minut dřív proti původnímu plánu. Během pobytu vně orbitálního komplexu, který má trvat šest a půl hodiny, budou plnit několik úkolů. Mimo jiné by měli doplnit asi dva kilogramy čpavku do chladicího systému. Podle agentury AFP tato operace trvá asi deset minut.

"Je to prvotřídní průmyslový čpavek, takže musíme dávat mimořádný pozor, abychom se nepotřísnili nebo ho nevylili, protože by bylo poměrně nebezpečné, kdybychom ho na sobě přinesli dovnitř," prohlásil podle agentury Reuters Fincke před letem.

Kromě toho mají astronauti promazat otočný kloub, díky němuž se otáčí solární panely na levé straně kosmické stanice, pro kterou vyrábějí elektřinu.

Feustel do kosmu vystoupil již v pátek, kdy mu společnost dělal kosmonaut Greg Chamitoff. Kvůli problémům s čidlem oxidu uhličitého v Chamitoffově skafandru jeden z úkolů astronauti předčasně ukončili, většinu práce ale stihli.

Posádka Endeavouru v průběhu šestnáctidenní mise plánuje ještě dva výstupy do kosmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám