Hlavní obsah

Astronaut Aldrin, který byl na Měsíci, se soudí s dětmi o majetek

Washington

Americký astronaut Edwin „Buzz” Aldrin, který jako druhý člověk stanul na půdě Měsíce, žaluje své dva potomky a někdejší obchodní manažerku kvůli zpronevěrám a poškozování jeho odkazu. Jeho děti naproti tomu tvrdí, že osmaosmdesátiletý otec se začal stýkat s novými lidmi, rozhazuje ve velkém a kvůli zhoršujícímu se duševnímu stavu potřebuje asistenta.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký astronaut Edwin „Buzz” Aldrin, který jako druhý člověk stanul na půdě Měsíce

Článek

Aldrinův syn Andrew a dcera Janice se podle stanice BBC pokusili získat kontrolu nad otcovým jměním ve společnosti Buzz Aldrin Enterprises a neziskové nadaci Share Space Foundation s tvrzením, že otec začíná trpět Alzheimerovou chorobou a není schopen své finance rozumně spravovat.

Aldrin je však zažaloval s odůvodněním, že se spolu s bývalou manažerkou Christinou Korpovou pokusili získat kontrolu nad jeho jměním v hodnotě několika miliónů dolarů, k němuž patří i „vesmírné artefakty”. Podle Aldrina byla jejich aktivita motivována „osobním prospěchem a obohacením”.

V reakci na Aldrinův právní krok oba jeho potomci uvedli, že jsou zarmouceni „neospravedlnitelnou” žalobou.

Bývalý astronaut byl druhým mužem, který 20. července 1969 vkročil na Měsíc, a to dvacet minut po svém kolegovi Neilu Armstrongovi. Misi Apollo 11 sledoval tehdy rekordní počet 600 miliónů televizních diváků.

Aldrin se v popředí mediálního zájmu udržuje i v posledních letech. Byl například hostem v kultovním televizním seriálu Teorie velkého třesku, pozornosti se dostalo jeho předloňské cestě na Jižní pól, odkud musel být kvůli zdravotním problémům  evakuován. V posledních letech je také velkým propagátorem kolonizace Marsu.

Reklama

Výběr článků

Načítám