Hlavní obsah

Armáda USA pro Trumpa přehodnotí boj s Islámským státem

Washington

Nastávající americký prezident Donald Trump naznačil, že chce přehodnotit strategii boje s Islámským státem (IS). Podle serveru International Business Times to o víkendu řekl náčelník sboru štábů ozbrojených sil USA generál Joseph Dunford. Trump už během předvolební kampaně kritizoval přístup prezidenta Baracka Obamy k hrozbě ze strany IS.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Náčelník sboru štábů ozbrojených sil USA generál Joseph Dunford

Článek

„Některé věci zřejmě přineseme do nové vlády ke zvážení, protože samozřejmě existuje strategický rámec, v němž se dnes pohybuje vojenský strategický rozměr,“ poznamenal Dunford během sobotního vystoupení na konferenci o národní bezpečnosti v Knihovně Ronalda Reagana v kalifornském Simi Valley.

Dunford řekl, že zajistí, aby nová vláda pochopila, jak rámec vypadá, aby podle toho mohla rychle provést změny. Strategický rámec je podle generála dostatečně flexibilní a armáda a další bezpečnostní složky jsou schopny na úpravy okamžitě reagovat: „Nebudeme lidi v uniformách, kteří řeknou: podívejte se, všechno jsme promysleli a jsme spokojeni s tím, jak to je.“

Trump už během kampaně obviňoval prezidenta Obamu a bývalou ministryni zahraničí Hillary Clintonovou z toho, že ponechali samozvanému chalífátu čas a prostor k etablování. Trump Američanům sliboval, že se za účelem porážky IS chce spojit s Ruskem, Izraelem, Jordánskem i Egyptem.

„Nemůžeme dopustit, aby toto zlo pokračovalo, a ani nemůžeme dovolit, aby v našich zemích panovala nebo se šířila ideologie radikálního islámu se svým útlakem žen, homosexuálů, dětí a nevěřících,“ řekl Trump v srpnu. „Terorismus islámských radikálů porazíme, stejně jako jsme se vypořádali s každou dřívější hrozbou,“ dodal.

Trump například vyzýval k náletům na pozice IS, které ale Američané už provádějí jak v Iráku, tak v Sýrii.

Reklama

Související články

Trump se ostře obul do Číny

Nastávající americký prezident Donald Trump podruhé za tři dny popudil Čínu. Poté, co v pátek narušil tradici a telefonoval si s Tchaj-wanem, vypustil v neděli...

Výběr článků

Načítám