Hlavní obsah

Argentinský viceprezident byl odsouzen za korupci, kruh kolem Fernándezové se stahuje

Buenos Aires

Soud v Argentině poslal v úterý na téměř šest let do vězení bývalého viceprezidenta Amada Boudoua, usvědčeného z úplatkářství a podnikatelské činnosti neslučitelné s výkonem veřejné funkce. je dalším odsouzeným vedoucím představitelem z dob vlády prezidentky Cristiny Fernándezové Kirchnerové.

Foto: Marcos Brindicci, Reuters

Bývalá argentinská prezidentka Cristina Fernándezová Kirchnerová

Článek

Boudou mimo jiné využil fiktivních společností a tajných prostředníků k ovládnutí firmy, která získala kontrakty na tisk argentinského pesa a materiálů na prezidentskou volební kampaň Cristiny Fernándezové Kirchnerové. Boudou byl během její vlády v letech 2007 až 2015 jejím ministrem hospodářství.

Bouduou byl podle agentury AP prvním úřadujícím argentinským viceprezidentem, který již v době výkonu funkce čelil obviněním. Není však prvním politikem spřízněným s Fernándezovou, který je kvůli korupci souzen, před spravedlností stanulo po nástupu pravicového prezidenta Mauricia Macriho již několik bývalých vládních politiků.

Sama Fernándezová se možnému vyšetřování své osoby kvůli údajným podvodům či praní špinavých peněz vyhýbá díky imunitě, kterou požívá z titulu funkce senátorky. Exprezidentka jakákoli obvinění odmítá a označuje je za pomstu nového vedení země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám