Hlavní obsah

Ampulky s krví umožnily pohřeb velitele hasičů z 11. září

– New York
Právo, CNN, vpl

Takřka 15 let po teroristických útocích v USA z 11. září 2001 se v pátek konal pohřeb Lawrence „Larryho“ Stacka, velitele záchranného oddílu newyorských hasičů, který jako 58letý zahynul při pádu Severní věže Světového obchodního centra (WTC).

Foto: Profimedia.cz

Pohřeb Lawrence „Larryho“ Stacka, velitele záchranného oddílu newyorských hasičů

Článek

Stack, syn hasiče, nastoupil ke sboru v New Yorku hned po návratu z vietnamské války, sloužil 34 let a při zhroucení WTC se snažil dostat co nejvíc lidí do bezpečí, když se mu podařilo přežít kolaps Jižní věže.

„Zatelefonoval mi, že se zdrží, abych ho nečekala na večeři. Tak jako každý den, než šel z práce, mi do telefonu řekl, že mě miluje,“ vzpomínala jeho manželka Therese, zvaná Terry, s tím, že právě na pátek připadlo 49. výročí jejich svatby.

Daroval kostní dřeň pro dítě s rakovinou

Jeho pozůstatky se nikdy nenašly, zůstala po něm jen potrhaná a částečně spálená bunda. Jeho syn Michael, který stejně jako jeho bratr Brian pracuje jako newyorský hasič, a manželka Therese však letos v dubnu objevili dvě ampulky s krví, kterou daroval krátce před 11. zářím při náboru dárců kostní dřeně pro dítě s rakovinou.

Krev skladovala newyorská transfúzní stanice. „Oba odběry považuje katolické právo za posmrtné pozůstatky, takže umožňují pohřeb,“ upozornil list The New York Times.

„Daroval krev pro onkologicky nemocné dítě – takový byl Larry,“ řekl Rich Brandt, velitel hasičů z kalifornského Long

Beach, který začínal svou kariéru na Manhattanu pod Stackem. „Byl něco jako můj druhý otec,“ dodal.

Foto: Profimedia.cz

58letý Lawrence „Larry“ Stack zahynul při pádu Severní věže Světového obchodního centra (WTC).

Několik tisíc hasičů ve slavnostních stejnokrojích lemovalo ulici u kostela svatého Filipa a sv. Jakuba v osadě St. James na ostrově Long Island ve státě New York, kde se odehrávala pohřební mše.

Po ní umístili rakev s ampulkami zahalenou do americké vlajky na kapotu obřadně vyzdobeného hasičského auta. Vzduchem se nesla melodie dud a velitelovy oblíbené písně Amazing Grace, když se smuteční průvod vydal na národní hřbitov v obci Calverton, kde rakev s ampulkami se Stackovou krví pochovali.

„Jako manžel, otec, velitel, rovný chlap,“ řekl Michael Stack, „ses vrátil domů.“

Kromě Stacka chybí jakákoli stopa po dalších 127 hasičích, kteří v troskách WTC přišli o život. Celkem zemřelo 343 newyorských hasičů.

Související téma:

Reklama

Výběr článků

Načítám