Hlavní obsah

Amnesty International: Nový tábor na Guantánamu je ještě horší

Novinky, Amnesty International
GUANTÁNAMO

Podmínky na americké věznici Guantánamo na Kubě, kde jsou zadržováni lidé podezřelí z terorismu či podílu na něm, se podle zprávy organizace Amnesty International zhoršují. Vězňové v nově otevřeném táboře 6 jsou prý drženi o samotě a v nehumánních podmínkách.

Článek

Zpráva, jež se odvolává na právníky, kteří věznici navštívili, označuje podmínky v táboře otevřeném vloni v prosinci za kruté. Zadržovaní prý tráví 22 hodin denně na samotkách, do nichž nepronikne žádné denní světlo. V denním režimu chybí jakákoliv činnost, vězňové jsou jen při umělém osvětlení pod konstantním dohledem stráží.

Americké úřady přitom tábor označily za moderní zařízení, které je pohodlnější než všechna předchozí.

Tábor je ještě horší

Amnesty International s úřady nesouhlasí. Vězňům podle AI chybí nejen denní světlo, v celách je údajně také chladno. Jeden právník podle zprávy našel při návštěvě vězně schouleného na zemi, jak se marně snažil zahřát. Vězňové spolu nemají jak komunikovat. Jediný možný způsob je křikem do skuliny pode dveřmi. Za to jsou ale prý trestáni.

Cely jsou podle AI v komplexu postaveny okolo prostoru vyhrazeného ke společnému stravování. Ačkoliv jsou v prostoru nainstalovány stoly a židle, zadržovaní se stravují na svých samotkách.

Podle Pentagonu se v nově otevřeném táboře nalézá 165 osob. Mnoho z nich předtím žilo v táboře č. 4, kde vězňové žijí pospolu a vykonávají také různé činnosti pro volný čas.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám