Hlavní obsah

Američtí vědci varovali před možnými podvody v hlasování

NEW YORK

Profesor informatiky z univerzity Princeton Edward W. Felten způsobil již v září velký rozruch tím, že se mu podařilo "nabourat" do elektronického volebního přístroje, který měl být údajně před podvodníky chráněn. Felten a jeho dva absolventi stvořili počítačový virus, který dle nich umí převést hlasy od jednoho kandidáta k druhému a přitom nebýt nalezen.

Článek

"Musíte být dobrý programátor, nikoliv génius, abyste tohle udělal. Myslím, že dobrý programátor může něco jako náš virus vytvořit bez větších potíží," prohlásil jeden z tvůrců počítačového viru.

Felten se zmínil, že věří, že jejich práce pomůže upozornit na jisté nedostatky a zajistit tak ještě bezpečnější volby. Sám by doporučoval najmout větší množství bezpečnostních pracovníků.

Okolo osmdesáti procent hlasování probíhá v USA přes elektronické systémy. Vniknutí do elektronického systému a narání viru do něj zabere prý něco mezi jednou a dvěma minutami. Vědci svůj nápad vyzkoušeli nanečisto na jednom z přístrojů. Postavili proti sobě George Washingtona a Benedicta Arnolda. Bez ohledu na to, jak lidé hlasovali, Arnold zvítězil pokaždé.

Reklama

Související články

Křesla uhájili Schwarzenegger i Clintonová

V úterních amerických volbách obhájili své pozice i známí politici a celebrity. Podruhé byla zvolena senátorkou žena bývalého prezidenta Clintona Hillary....

Výběr článků

Načítám