Hlavní obsah

Američtí demokraté zahájili přípravu ústavní žaloby. Jste blázni, reagoval Trump

Washington

Že zahájili přípravu konečného znění žaloby na amerického prezidenta Donalda Trumpa, ve čtvrtek ve svém projevu oznámila šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. „Demokracie je v sázce,“ dodala.

Foto: J. Scott Applewhite, ČTK/AP

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová promluvila k Američanům

Článek

„V USA nikdo nestojí nad zákonem. Trump zneužil své pravomoci ve svůj osobní prospěch a ohrozil naši bezpečnost,“ citovala CNN Pelosiovou.

Právní výbor Sněmovny, vedený Jerrym Nadlerem, nyní začne formulovat návrh bodů obžaloby. Konkrétní popis údajných Trumpových obvinění je podmínkou pro to, aby se o žalobě na půdě Senátu rozhodovalo.

Pelosiová ve svém projevu odkázala na jednoho ze zakladatelů USA Gouvernera Morrise. „Prezident není král. Králem jsou lidé Spojených států. Proto existuje ústavní prostředek k ochraně před nebezpečným nebo zkorumpovaným lídrem: impeachment (ústavní žaloba),“ řekla Pelosiová.

Trump obviněn: Zneužil pravomoci a vymáhal si pomoc Ukrajiny před volbami

Amerika

Trump na svém účtu na Twitteru napsal, že se demokraté zbláznili a nemají žádný důvod k podání ústavní žaloby. „Pokud ji ale podáte, udělejte to co nejrychleji, aby mohl Senát vydat spravedlivé rozhodnutí,“ uvedl.

Co bude dál?

Demokraté zvažují, že Trumpa v ústavní žalobě obviní ve více bodech (minimálně ze zneužití pravomoci a zasahování do vyšetřování o impeachmentu). O každém bodu bude Sněmovna hlasovat zvlášť.

Aby ho schválila, musí pro konkrétní bod hlasovat většina ze 435 poslanců (218 mandátů). Demokraté mají ve Sněmovně 233 zástupců.

V případě, že ústavní žaloba Sněmovnou projde, bude se jí dále zabývat americký Senát. V něm ale mají většinu republikáni (53 křesel), kteří Trumpa podporují. Aby byl prezident v USA ústavně zažalován, musí se v jeho neprospěch vyslovit dvě třetiny senátorů.

Žalobu vyvolala „ukrajinská kauza“, kterou odstartoval červencový telefonát Trumpa s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Šéf Bílého domu v něm žádal, aby Kyjev zahájil vyšetřování Joea Bidena, Trumpova pravděpodobného protikandidáta v prezidentských volbách.

Trump údajně hrozil, že v opačném případě zablokuje vojenskou pomoc Ukrajině a nebude souhlasit s přijetím Zelenského v Bílém domě.

Reklama

Výběr článků

Načítám