Hlavní obsah

Americký voják informoval o užívání drog, velitel ho zbil

Tacoma

Americký vojenský soud v pátek vyměřil pětiletý trest poddůstojníkovi Davidovi Bramovi, který zbil vojáka, jenž ho informoval o braní drog v jednotce. Voják taky poskytl informace, jež vedly k pátrání po vrazích neozbrojených civilistů v Afghánistánu, kteří si uřezávali prsty obětí jako trofeje.

Foto: Profimedia.cz

Jednotka amerických vojáků obviněná ze zabíjení Afghánců. Informace o drogách vedla k jejich odhalení

Článek

Bram je 11. vojákem odsouzeným za kriminální činy, jichž se dopustili v minulých deseti letech Američané za služby v Afghánistánu.

Soudci Brama uznali vinným v sedmi z devíti bodů obžaloby. Především se podílel na zbití vojína Justina Stonera. Stoner v roce 2010 své nadřízené informoval o tom, že vojáci v jeho četě běžně berou heroin. Vyšetřovatelé pak zjistili, že se členové jednotky dopustili mnoha dalších zločinů a že k nim patří i nevyprovokované útoky na vesničany, přičemž několik Afgánců bylo zabito.

Dále byl Bram uznán vinným z nabádání k vraždě, z přípravy útoků a z maření vyšetřování.

Skandál s vražděním civilistů a uřezáváním prstů

Z Bramovy jednotky bylo za vraždu obžalováno pět členů, seržant Calvin Gibbs byl nedávno odsouzen za vraždu tří Afghánců k doživotnímu trestu. [celá zpráva]

Jeho jednotka sloužila v Kandaháru a Gibbs loni začal své podřízené nabádat k zabíjení civilistů. Jeho četa na Afghánce útočila, přestože věděla, že nepředstavují žádné nebezpečí. Zavražděné se snažila vydávat za ozbrojeného protivníka tím, že kolem těl poházela zbraně. Gibbs si ponechával uřezané prsty mrtvých jako trofeje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám