Hlavní obsah

Americký Senát schválil dočasné financování Obamovy vlády

Washington

Americký Senát ve středu schválil návrh zákona umožňující dočasné financování vládních výdajů. Zákon zároveň zmírní dopad rozpočtových škrtů na výdaje vlády prezidenta Baracka Obamy. Oznámila to agentura Reuters.

Foto: Charles Dharapak/Pool, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Obamova vláda původně měla dostatek financí na provoz státní administrativy pouze do 27. března, kdy vyprší platnost rezoluce umožňující dosavadní financování vládních výdajů. Zákon, který má ve čtvrtek schvalovat ještě Sněmovna reprezentantů, dolní komora Kongresu, jí rámcově umožní fungovat do konce září. V platnosti však zůstávají automatické rozpočtové škrty ve výši 85 miliard dolarů (téměř 1,7 biliónu korun).

Senátem zákon prošel poměrem hlasů 73 ku 26, hlasovali pro něj tedy zástupci dlouhodobě znesvářených demokratů i republikánů. Obě strany se dosud nebyly schopny shodnout na výši škrtů ve státních výdajích, a kvůli tomu od března platí jejich automatické omezení o 85 miliard. Ty se mají dotknout zbrojních výdajů či financování programů zdravotnického zabezpečení.

Zákon schválený Senátem však umožní například armádě dočasně získat dostatek peněz na financování operací v Afghánistánu či Iráku, vláda bude díky němu moci hradit některé sociální programy a získá peníze na výplaty státních zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám