Hlavní obsah

Americký prezident je na cestě do Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/WASHINGTON

Americký prezident odletěl ráno místního času (po poledni SELČ) na týdenní cestu do Evropy, která začíná v České republice. Prezidentský Boeing 747 s označením Air Force One přistane v Praze kolem 21. hodiny.

Článek

Hlavním cílem Bushovy návštěvy v Evropě je především Německo a tamní summit G8, který začíná ve středu a potrvá do pátku. Během týdenní cesty po kontinentu navštíví také Polsko, Albánii, Bulharsko a Itálii. Amerického prezidenta doprovází početná delegace i jeho žena Laura.

V Česku bude Bush v úterý jednat s prezidentem Václavem Klausem a premiérem Mirkem Topolánkem. Hlavním tématem jednání bude stavba radaru amerického protiraketového obranného systému. Je možné, že se bude mluvit i o rušení vízové povinnosti pro Čechy.

Bush si do Prahy veze i jaderný kufřík pro spuštění jaderného úderu. [celá zpráva]

V souvislosti s návštěvou amerického prezidenta nebyl dosud nikomu zamítnut vstup na území České republiky, řekla mluvčí cizinecké a pohraniční policie Barbora Kudláčková. Zesílená bezpečnostní opatření u cizinecké a pohraniční policie platí na hranicích od večera 29. května do půlnoci 6. června.

V ulicích budou stovky policistů

Kvůli návštěvě amerického prezidenta jsou zavedena zvýšená bezpečnostní opatření a některé oblasti města budou uzavřené. Po příletu Bushe v pondělí kolem deváté hodiny večer bude na půl hodiny uzavřeno letiště v Ruzyni. [celá zpráva] Stejně tak při jeho úterním večerním odletu. Pražský hrad bude zavřený od pondělního do úterního večera. [celá zpráva]

Plánek míst, která budou v Praze úplně či částečně uzavřena

Kvůli cestě prezidentovy kolony se na chvíli uzavře i část Evropské ulice. Zvýšená bezpečnostní opatření jsou zavedena i u hotelu Hilton. Ten se proměnil v pevnost.

Právě o Hiltonu se kromě americké rezidence v Praze-Bubenči a Pražském hradu hovoří jako o místě, kde americký prezident George Bush může přespat. Každopádně zde bude nocovat jeho mnohasetčlenný doprovod, jenž si zde ubytování oficiálně rezervoval.

Kolem hotelu vyrostly mřížové zátarasy a v jeho okolí postávají desítky uniformovaných policistů včetně několika strážců v civilu. Policisté ze zásahové jednotky s detektory výbušnin kontrolují podvozky vozů, které se k hotelu přiblíží, uzavřena chodcům je ulice Pobřežní v těsné blízkosti Hiltonu.

Do hotelu samotného se dostane pouze ten, kdo je v něm oficiálně ubytován. Předtím ale musí projít kontrolními rámy připravenými hned u vchodu, a podrobit se zevrubné prohlídce svých příručních zavazadel.

Návštěvu Bushe bude v úterý hlídat asi 1500 policistů

Reklama

Související témata:

Související články

Bushe bude v Česku chránit i tajná Agáta

V České republice je takových přístrojů jen několik. Výjimečně je využívá policie a tajné služby. Řeč je o speciálním a tajném zařízení nazvaném Agáta, které...

Na obranu Bushe bude připravena i URNA

Bezpečnost amerického prezidenta George Bushe během jeho přejezdů mezi jednotlivými jednáními budou chránit také čeští policisté z Útvaru rychlého nasazení...

Výběr článků

Načítám