Hlavní obsah

Americký policista půjde před soud kvůli zásahu taserem

Právo, CNN, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WINNFIELD

Velká porota ve městě Winnfield ve státě Louisiana odsouhlasila v úterý zahájení soudního řízení proti bývalému policistovi Scottu Nugentovi. Okresní prokurátor Chris Nevils ho obvinil, že zatčenému Baronu Pikesovi (21) způsobil smrt, když ho devětkrát zasáhl elektrickým paralyzérem, tzv. taserem.

Foto: Andy Clark, Reuters

Ředitel a spoluzakladatel společnosti Taser International Tom Smith (vpravo) vypovídá ve Vancouveru při vyšetřování použití taseru

Článek

Caroll Lexing, právník Pikesovy rodiny, rozhodnutí poroty uvítal jako krok správným směrem. "Je to jen další případ rasově motivované policejní brutality,“ řekl v narážce na fakt, že Nugent je běloch, zatímco Pikes byl černoch.

Policista se hájil tím, že postupoval v souladu s policejními předpisy. "Celý případ je zinscenovaný,“ upozornil.

Paralyzér znehybňuje elektrickým výbojem a mnozí odborníci ho označují za nebezpečný. U někoho může vyvolat srdeční arytmii nebo infarkt. Loni v říjnu zemřel na letišti ve Vancouveru Polák Robert Dziekanski (40) poté, co ho příslušníci Královské kanadské jízdní policie zneškodnili taserem.Počet obětí taseru se v USA a v Kanadě počítá na desítky.

TASER

:: Paralyzér, který omračuje pomocí silného elektrického výboje.

:: Elektrický výboj prochází jen příčně pruhovaným svalstvem, takže nenarušuje činnost srdce ani svěračů. Zasažená osoba je tedy při plném vědomí, vidí a slyší, ale nedokáže ovládat své svaly. Účinky paralyzéru po chvíli odezní.

:: U některých lidí nicméně může vyvolat srdeční arytmii, někdy až infarkt.

:: OSN v roce 2007 označila používání elektrických paralyzérů za formu mučení.

Výbor OSN proti mučení loni dospěl k závěru, že taser je druhem mučícího nástroje, protože vyvolává extrémní bolest a v jistých případech i smrt.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám