Hlavní obsah

Americký major dostal za vraždy 13 lidí trest smrti

• Aktualizováno

Americký major Nidal Malik Hasan, který v roce 2009 zavraždil svých 13 kolegů z armády, byl ve středu odsouzen k trestu smrti. Usnesla se na tom jednomyslně třináctičlenná porota amerického vojenského soudu. Hasan bude popraven smrtící injekcí. Před samotným stanovením data popravy však přijde na řadu automatické odvolání, které může exekuci odložit o řadu let.

Foto: ČTK/AP

Nidal Malik Hasan na nedatované fotografii

Článek

Hasan se ve středu vzdal práva na závěrečnou řeč. Dříve opakovaně prohlásil, že jeho čin byl odvetou za nasazení amerických vojáků proti islamistům v Afghánistánu.

Všeobecně se očekávalo, že obžalovaný se nebude snažit přesvědčit soud, aby mu udělil doživotí. Soudním psychologům totiž během posuzování svého mentálního stavu řekl, že by se chtěl stát mučedníkem. Právník, který mu při jeho stručné obhajobě asistoval, dříve uvedl, že právě z tohoto důvodu je Hasanovým cílem trest smrti.

Bez ohledu na to ve středu obžaloba požádala porotu, aby Hasanovi udělila nejpřísnější trest. Hlavní vojenský prokurátor pracující na případu prohlásil, že se Hasan ani v případě popravy nestane mučedníkem. "Je to zločinec. Je to chladnokrevný vrah," prohlásil na závěr procesu žalobce Mike Mulligan.

Policisté ho postřelili a on ochrnul

V USA narozený muslim začal v listopadu 2009 pálit do svých neozbrojených kolegů v okamžiku, kdy se shromáždili k lékařské prohlídce a k očkování ve Fort Hoodu. Zemřelo 13 lidí, zraněno jich bylo 31. Divokou palbu, kterou útočník doprovázel arabskými výkřiky "Bůh je velký", ukončil až zásah vojenských policistů, kteří Hasana postřelili. Muž je dodnes v důsledku tehdejšího zranění na dolní polovině těla ochrnutý a pohybuje se na vozíku.

K trestu smrti sahají americké vojenské soudy jen zřídka, naposledy byla poprava provedena roku 1961. V současnosti na popravu čeká pět dalších odsouzených vojáků, některá odvolání se však táhnou dlouhá léta.

Reklama

Výběr článků

Načítám