Hlavní obsah

Americký generál volá po všeobecné branné povinnosti

WASHINGTON

Americký generál Douglas Lute prohlásil, že Spojené státy by měly opět zvážit všeobecnou brannou povinnost, od které Washington upustil již v roce 1973. Generála Luteho využívá prezident George Bush jako zvláštního poradce pro Irák a Afghánistán.

Článek

Jak generál prohlásil v rozhovoru pro rozhlasovou stanici NPR, "zvážit odvodovou povinnost by mělo smysl. A můžu k tomu dodat, že tato možnost je stále na stole."

Podle Luteho "v podstatě jde o politickou záležitost, jak se postavit vůči vojenským potřebám země". Generál přitom ale připustil, že dosavadní přijímání do armády na základě dobrovolnosti "funguje výborně" a že vláda zatím návrat k povinným odvodům nezvažuje.

Bílý dům se nicméně zatím staví před americkou veřejností ke spekulacím kolem případných úvah o opětném zavedení všeobecné branné povinnosti odmítavě.

Také podle mluvčí Dany Perinové "prezident Bush je přesvědčen, že armáda budovaná výhradně za základě dobrovolnosti slouží zemi velmi dobře a k diskuzím o návratu k povinným odvodům tedy není žádný důvod".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám