Hlavní obsah

Americké tajné služby selhaly, v Bostonu měly lépe spolupracovat, zní z médií

Washington

Americké tajné služby čelí v případě útoku v Bostonu stejnému problému jako po atentátech z 11. září 2001. Útoku na maratón možná šlo zamezit, kdyby tajné služby lépe spolupracovaly. Ruská tajná služba upozornila USA v roce 2011 na Tamerlana Carnajeva, který se přiklonil k radikálnímu islámu, ale zpráva se tam, kam měla, nedostala. Uvedly to stanice BBC a Fox News a list Guardian.

Foto: Reuters

Fotografie Tamerlana a Džochara Carnajevových, jak je zveřejnila FBI

Článek

Americký Federální úřad pro vyšetřování na tip z roku 2011 zareagoval a otevřel případ. Informace se ale nedostala na ministerstvo pro vnitřní bezpečnost, které má na starosti ochranu hranic.

Ministryně Janet Napolitanová upozornila, že Tamerlan neměl vydlážděný návrat do USA z Ruska, kde se zřejmě potkal s muslimskými radikály na Kavkaze, ale případ zapadl. „Systém upozornil na to, že odjel ze Spojených států. V době jeho návratu už ale bylo vyšetřování uzavřeno,“ uvedla Napolitanová.

Tamerlan byl na seznamu TIDE Národního protiteroristického centra právě kvůli výslechu ohledně tipu ze strany ruské tajné služby. Na něm je ale půl miliónu lidí, kteří mohou být potenciálními teroristy.

Nové hrozby a problémy jako po 11. září

Fakt, že informace nebyly předány, zaskočil americké zákonodárce. Republikánská senátorka Susan Collinsová řekla: „Znepokojuje mne, že mnoho let po 11. září máme kanály, které brání internímu sdílení informací."

Tajemník senátního výboru pro zpravodajské služby Saxby Chambliss zase uvedl: „Mezi senátory je hodně otázek. Potřebujeme se zeptat CIA, FBI a ministerstva pro vnitřní bezpečnost i národního protiteroristického centra, abychom získali více informací.“

Reakce expertů

Senátní výbor se věnuje hrozbě radikalizace muslimů po internetu, protože předběžné závěry ukazují, že motivem bratrů pro útok byl náboženský extremismus, ale podezřelí nebyli členy žádné islámské teroristické skupiny.

„Je to nový typ nebezpečí, jemuž čelíme,“ řekl senátor Marco Rubio: „Přibývá známek, že jedinci, které zradikalizovali islámští fundamentalističtí teroristé, používají internetu nejen jako zdroje, jehož pomocí se seznámí s jejich filozofií, ale také k tomu, aby se naučili, jak dělat tyto věci (útoky).“

Foto: Michael Dwyer, ČTK/AP

Agenti FBI ulici Norfolk v Cambridge, kde pyrotechnici provedou řízenou explozi

Pumový útok na bostonský maratón byl pomstou za americkou invazi do Afghánistánu a Iráku. Podle amerického vládního zdroje citovaného ČTK to řekl jeden ze dvou bratrů-útočníků Džochar Carnajev. [celá zpráva]

Philip Mudd, který byl vysokým zpravodajským poradcem FBI v roce 2011 a také působil jako zástupce ředitele protiteroristického střediska CIA, řekl, že bostonské útoky mohou vést k přehodnocení nebezpečí ze strany radikalizujících se občanů USA: „Před pár lety jsme byli hrdí, že jsme v USA neměli problémy s radikalizujícími se vlastními muslimy, že je to evropský problém, britský problém.“

„Musíme se ptát, v čem jsme selhali,“ dodal, ale současně uvedl, že zasahovat proti těmto lidem je velmi obtížné. V takovém případě jde o ohromné množství tipů a infromací, které je obtížné zpracovat, když jde většinou o planý poplach.

Američtí vyšetřovatelé mezitím odjeli do Dagestánu, kde žijí Carnajevovi, aby zjistili více o loňské Tamerlanově návštěvě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám