Hlavní obsah

Americké tajné službě bude poprvé šéfovat žena

Washington

Americký prezident Barack Obama v úterý jmenoval do funkce ředitelky tajné služby Julii A. Piersonovou. Stala se první ženou, která stanula v čele prezidentovy bezpečnostní služby, již loni nechvalně proslavil skandál s prostitutkami během summitu v kolumbijské Cartageně.

Foto: U.S. Secret Service/Handout, Reuters

Julia Piersonová

Článek

Třiapadesátiletá Piersonová pracuje pro tajné služby 30 let, začínala jako policistka v Orlandu a sloužila i jako zástupkyně dosavadního ředitele Marka J. Sullivana, který post opustil minulý měsíc. Prezident nepotřebuje k dosazení Piersonové souhlas Kongresu.

Tajná služba, která byla zřízena v roce 1865, od počátku minulého století především chrání hlavu USA a jeho rodinu, stejně jako viceprezidenta a jeho příbuzné.

Obama v prohlášení k jmenování Piersonové uvedl, že je ztělesněním „ducha a oddanosti“ bezpečnostní služby. Prezident ovšem nezmínil skandál, který službou loni otřásl po Obamově účasti na mezinárodním fóru v kolumbijské Cartageně. Část jeho ochranky si tam ještě před příletem prezidenta vodila na hotel prostitutky, čímž porušila bezpečnostní zásady. Osm agentů kvůli tomu u služby skončilo a dalším 12 zástupcům armády odebrali prověrku.

Kolumbijská prostitutka označila Obamovy agenty za idioty

Do tajné služby byla přijata žena poprvé v roce 1970 a v dalším roce ji následovalo pět dalších.

Z 3 500 zvláštních agentů v amerických tajných službách dnes tvoří ženy desetinu, uvedl deník New York Times.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám