Hlavní obsah

Američtí potkani mají hubené časy. Začínají válčit a požírají se

New York

Omezení provozu amerických restaurací dopadá i na populace tamních pouličních potkanů. Přicházejí o své obvyklé příděly zbytků. Hlad je stresuje a stres vede k agresivitě. Některé populace šly do války s jinými, další se vydávají čím dál blíž k lidem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Vyrážejí proti sobě do války, v některých populacích si navzájem pojídají mladé a soupeří spolu o potravu, kterou se jim podaří najít. Potkani nejsou agresivnější vůči lidem, ale k sobě navzájem. Obrací se proti sobě,” tvrdí Bobby Corrigan, odborník na hlodavce žijící ve městech.

Podle Corrigana jsou v New Yorku potkaní kolonie, které se již po generace spoléhají na zásoby vyhozeného jídla, které se objevují každou noc v popelnicích u restaurací. Nyní kvůli restrikcím spojeným s koronavirem tento zdroj potravy vyschl a potkani jsou hladoví a zoufalí.

Do domu centimetrovou škvírou

Škůdci jdou proto za potravou dále než kdy dříve, hledají cesty do lidských obydlí, kde by mohlo být jídlo, a dokonce se v některých případech obracejí ke kanibalismu. Podobné příběhy jako New York hlásí rovněž Chicago či New Orleans.

„Ale potkani, které žijí v rezidenčních čtvrtích, si pravděpodobně nevšimli, že by se během karantény cokoli změnilo,” dodal Corrigan s tím, že by si lidé měli zkontrolovat těsnost svých dveří, protože k proniknutí do obydlí stačí potkanům škvíra široká lehce přes centimetr.

Nizozemci ohlásili další možný přenos koronaviru z norka na člověka

Evropa

Podle dalšího odborníka Jima Frederickse zatím nejsou důkazy, že by potkani mohli přenášet koronavirus. Jiné nemoci však šířit mohou, a jsou proto vždy rizikem pro veřejné zdraví.

Ačkoliv nyní některé kolonie potkanů zažívají krušné časy, po znovuotevření restaurací se zřejmě rychle vrátí k normálnímu životnímu rytmu a dočasný výpadek je nijak nepoznamená a ani nezmenší jejich početnost. „Jsou odolní. Potkani jsou šikovní škůdci,” řekl Fredericks.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám