Hlavní obsah

Americká zdravotnice po návratu z Afriky odmítá izolaci, doprovází ji policie

Kaci Hickoxová, americká zdravotnice, která se nedávno vrátila ze západní Afriky, kde pečovala o pacienty nakažené ebolou, se odmítá podrobit preventivní izolaci, kterou jí nařídily úřady v jejím domovském státě Maine. Prezident Barack Obama je vyzval, aby rozhodnutí ohledně karantény činily na základě vědeckých poznatků.

Foto: Ashley L. Conti/bdn, Reuters

Kaci Hickoxová s přítelem Tedem Wilburem na projíždce na kole

Článek

"Nejsou proti mně vedeny žádné právní kroky, takže se svobodně mohu jet ve svém domovském městě projet na kole," prohlásila Hickoxová, která se ve čtvrtek navzdory nesouhlasu úřadů vydala na cyklistickou projížďku. Na té ji podle agentury AP vedle novinářů doprovázela státní policie, která sledovala její pohyb a kontakt s veřejností.

Hickoxová po příletu ze Sierry Leone, kde pomáhala s bojem proti ebole, strávila víkend v nucené izolaci ve státě New Jersey. Ten povinnou karanténu uvalil na všechny zdravotníky vracející se z oblastí, kde je ebola. Hickoxová, která nevykazuje žádné známky nákazy, se proti karanténě ostře ohradila a podařilo se jí dosáhnout toho, že byla převezena do Maine. Tamní úřady označily sledovací režim, ve kterém nyní Hickoxová je, za dobrovolnou karanténu. Zdravotnice ale se svou izolací nesouhlasí, neboť ji považuje za omezování osobních práv a za zbytečnou. [celá zpráva]

Guvernér si chce izolaci vymoci

Guvernér státu Paul LePage nyní tvrdí, že se chce s Hickoxovou dohodnout na podmínkách její částečné karantény, mimo jiné by mohla jezdit na kole, nesměla by se však přibližovat k lidem blíže než na zhruba metr. Pokud se prý nedohodnou, chce si izolaci vynutit svými pravomocemi.

Obama ke zmíněnému sporu uvedl, že je na úřadech státu Maine, jak k celé záležitosti přistoupí, vyzval je nicméně, aby v otázce preventivní karantény vycházely z vědeckých poznatků.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a vnitřní krvácení. Zatím proti němu neexistuje žádný schválený lék ani vakcína, avšak několik nadějných preparátů se testuje. Podle Světové zdravotnické organizace se ebolou nakazilo již více než 10 000 lidí a zhruba polovina z nich nemoci podlehla.

Reklama

Související témata:

Související články

Eboly se zbavila i druhá zdravotnice v USA

Americká zdravotní sestra Nina Phamová se vyléčila z eboly a ještě v pátek bude propuštěna z nemocnice domů, uvedly zdravotnické úřady. Phamová byla jedna ze...

Výběr článků

Načítám