Hlavní obsah

Americká viceprezidentka začne řešit migrační krizi. Čeká ji cesta do Guatemaly

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Migrace je jednou z prioritních témat americké viceprezidentky Kamaly Harrisové. Ta ale v posledních dnech čelila kritice. Podle tamních médií se totiž zmírnění migračního tlaku na jižní hranici s Mexikem v podstatě nevěnuje. Teď se má situace změnit, v nejbližších dnech odcestuje viceprezidentka do Guatemaly a zastaví se také v Mexiku.

Foto: Profimedia.cz

Kamala Harrisová bude v Guatemale řešit příčiny migrace do USA

Článek

Úkolem zlehčit tlak na jižní hranici pověřil Harrisovou sám prezident Joe Biden. Média i republikáni ale viceprezidentce vyčítají, že se dosud nepustila do akce. V březnu přitom bylo do zdržovacích táborů na hranici s Mexikem umístěno rekordních 18 tisíc dětí.

Harrisová prozradila, že v nejbližších dnech odcestuje nejen do Mexika, ale také do Guatemaly. Kromě migrace na hranicích s Mexikem má totiž vyřešit také hlavní příčiny samotné migrace v tzv. Severním trojúhelníku (angl. Northern Triangle – region tří zemí Střední Ameriky: Guatemaly, Hondurasu a Salvadoru).

Bílý dům marně vysvětluje, co přesně viceprezidentka Harrisová dělá

Amerika

„Tyhle problémy nevyřešíme přes noc,“ citoval Harrisovou Fox News. „Musíme se věnovat hlavním příčinám a ty najdeme v Severním trojúhelníku. Naši spojenci se musí sjednotit. Těmto zemím musíme pomoci v rozvoji a zjistit příčiny, proč tamní lidé přicházejí do naší země,“ dodala viceprezidentka.

Dosavadní absence jakéhokoli vystoupení týkajícího se kolapsu na hranici s Mexikem veřejnost znepokojila. Průzkumy veřejného mínění navíc ukázaly, že právě malá činnost v oblasti migrace ubírá Bidenově administrativě na popularitě.

Bílý dům se brání tím, že veřejnost nepochopila, čím prezident Harrisovou ve skutečnosti pověřil. Bidenova mluvčí Jen Psakiová ale připustila, že Bílý dům komunikaci ohledně migrace nezvládl.

Reklama

Výběr článků

Načítám