Hlavní obsah

Americká sněmovna potrestala republikánskou poslankyni, která šířila konspirace

Washington

Americká Sněmovna reprezentantů potrestala odvoláním ze dvou výborů svou republikánskou členku Marjorie Taylorovou Greenovou. Podle agentury AP jde o bezprecedentní krok, kterým většinoví demokraté dali jasně najevo, že nebudou tolerovat násilnou rétoriku ani šíření konspiračních teorií.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Republikánka Marjorie Taylorová Greeneová musí skončit ve dvou výborech

Článek

Greenová řekla, že některých výroků z minulosti lituje, neomluvila se však za ně.

Dolní komora amerického Kongresu o Greenové hlasovala ve čtvrtek večer a pro její potrestání se vyslovilo 230 zákonodárců, 199 bylo proti. Výsledek tak kopíroval rozložení sil ve sněmovně, kde mají převahu zástupci demokratů. Pro potrestání Greenové spolu s demokraty hlasovalo i 11 republikánů.

Biden: Doba podrobování se Rusku skončila

Amerika

Nově zvolená kongresmanka z Georgie musí skončit jako zástupkyně ve výboru pro školství a v rozpočtovém výboru. Před hlasováním se snažila před kolegy obhájit své kontroverzní výroky, které označila jako slova minulosti. „Dovolila jsem si věřit věcem, které nebyly pravda. A toho rozhodně lituji,” řekla.

Mimo jiné v rozporu se svými dřívějšími vyjádřeními na sociálních sítích uvedla, že nepochybuje o tom, že se teroristické útoky z 11. září 2001 skutečně odehrály, a nevěří zvěstem o tom, že zprávy o několika případech střelby v amerických školách jsou vymyšlené. Distancovala se i od konspirační teorie QAnon.

Greenová se v minulých letech přihlásila k řadě divokých spekulací a na sociálních sítích dala najevo podporu násilí proti politickým oponentům. Mezi republikány patří mezi skalní podporovatele exprezidenta Donalda Trumpa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám