Hlavní obsah

Američanka se po 32 letech za mřížemi dočkala svobody

Los Angeles

Soud v americkém státě Kalifornie v úterý po 32 letech propustil z vězení 74letou ženu, kterou původně odsoudili na doživotí za podíl na vraždě prvního stupně, které se dopustil její někdejší přítel. Mary Virginia Jonesová se na svobodu dostala díky iniciativě studentů z Jihokalifornské univerzity.

Soud propustil na svobodu Američanku, která si odpykávala trest za účast na vražděVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Nejsme zahořklí, ani rozzlobení. Jsem vděčná, že ji propustili a že dostala možnost vrátit se domů,“ komentovala verdikt dcera osvobozené seniorky Dentra Jonesová-Goodieová.

Studenti případ Jonesové přezkoumávali v souvislosti se sociálním programem pro odsouzence. Losangeleský soud upozornili, že Jonesová příteli Mosemu Willisovi nepomáhala, nýbrž jím byla týrána.

Willis unesl dvojici drogových dealerů a pod pohrůžkou zastřelení donutil Jonesovou, aby s ním nasedla do auta, s nímž zajel do opuštěného stromořadí, kde oba unesené střelil. Jedna oběť zemřela, druhá přežila.

Jonesová se podle nových svědectví snažila příteli alejí bezúspěšně utéct. Její obhájci argumentovali, že před vraždou neměla nikdy oplétačky se zákonem. Naopak, pracovala jako pomocná učitelská síla a pravidelně chodila do kostela. S Willisem si začala proto, že jí ho bylo líto, protože neměl kde bydlet.

Přítel měl ale násilnickou povahu. Dcera Jonesové dokonce vypověděla, že po ní týden před vraždou střílel a vyhrožoval, že matku zabije.

Willis byl za vraždu odsouzen k smrti. Zemřel ale ještě před vykonáním popravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám