Hlavní obsah

Američané slaví Den díkuvzdání. Odborníci se bojí covidové exploze

Washington

Američané ve čtvrtek slaví Den díkuvzdání. V situaci, kdy se epidemii ve Spojených státech stále nedaří dostat pod kontrolu, se mohou cesty za příbuznými napříč zemí stát roznětkou další virové nálože. Letiště se přesto zaplnila. A po víkendu se budou Američané hromadně vracet zase zpět domů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Američani i přes varování kvůli pandemii hromadně cestují na Den díkůvzdáníVideo: AP

 
Článek

Podle informací agentury AP americká letiště o uplynulém víkendu kvůli Dni díkuvzdání odbavila asi milion lidí. Tento víkend, především neděle, pak bude podle odhadů vůbec nejvytíženější. Na cestu domů by se mohlo vydat až 3,5 milionu lidí. Někteří dodržují alespoň základní protiepidemická opatření, jako je odstup ve frontách a nošení roušek, jiní je však úplně ignorují.

V některých oblastech budeme svědky přetížení systému zdravotní péče.

Odborníci sice varovali, aby si lidé cesty za příbuznými letos pokud možno odpustili, americký prezident Donald Trump ale naopak občany vyzval, aby vyrazili a svátek si užili.

Chladicí vozy v New Yorku ukrývají stovky obětí koronaviru z jara

Koronavirus

Nejhorší čísla od dubna

Letošní Den díkuvzdání přitom Spojené státy slaví v situaci, kdy se zhoršují téměř všechny parametry epidemie. Ta je už teď v zemi spojována se smrtí více než 262 tisíc lidí. Nově odhalených nákaz je okolo 180 tisíc denně.

Středeční bilance obětí byla stejně jako ta úterní nejvyšší od 6. května a znamená další přiblížení k rekordním hodnotám z dubna. Křivka zachycující vývoj statistiky infekcí od víkendu nesměřuje tak strmě vzhůru jako v minulých týdnech, růst se ale stále nezastavil.

Podle deníku The New York Times po 178 242 nových případech stoupl průměrný přírůstek z posledního týdne na více než 176 tisíc. Univerzita Johna Hopkinse registrovala za středu dokonce přes 181 tisíc nových případů koronaviru SARS-CoV-2.

Počty nakažených v USA dál rostou, pacienti leží i v kaplích, jídelnách a garážích

Koronavirus

Iniciativa The COVID Tracking Project uvádí, že v USA se aktuálně denně provede asi 1,8 milionu laboratorních testů, což by znamenalo míru pozitivity okolo deseti procent. Stejný zdroj, na který se odvolávají i přední americká média, také hlásí nárůst hospitalizací spojených s covidem-19 na nové maximum v podobě 89 959 nemocných. Počet nemocničních lůžek obsazených pacienty s koronavirem od začátku měsíce narostl o více než 40 tisíc.

„V některých oblastech budeme svědky přetížení systému zdravotní péče," prohlásil tento týden šéf amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Robert Redfield.

Reklama

Výběr článků

Načítám