Hlavní obsah

Američané posílají do Německa další vojáky

Aktualizováno

Spojené státy navyšují o 1500 vojáků svůj celkový kontingent v Německu. Tyto posily by měly dorazit do konce roku 2020, sdělil v pátek americký velvyslanec v Berlíně Richard Grenell. V současné době se v Německu nachází 34 800 amerických vojáků, což je největší vojenský kontingent USA v Evropě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V Německu se také nachází největší ze všech amerických základen - Ramstein. Tvoří samostatné městečko s veškerou vybaveností. Noví vojáci by měli podle Grenella „posílit bezpečnost NATO a Evropy“.

„Američanky a Američané jsou odhodláni posílit transatlantickou alianci a příslib prezidenta (Donalda) Trumpa zvýšit obranyschopnost Spojených států k tomu výrazně přispěje,“ řekl Grenell.

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová vyslání dalších amerických vojáků přivítala. „Rozhodnutí Spojených států posílit svou vojenskou přítomnost v Německu je vítaným znamením vitality transatlantických vztahů,” uvedla. Spojené státy se podle ní tímto krokem hlásí ke „společné bezpečnosti”.

Americké jednotky v Německu působí již od roku 1945. Během studené války se zúčastnily všech důležitých akcí na kontinentu, například leteckého zásobování Berlína, Suezské krize nebo operace Pouštní bouře. V současnosti poskytují podporu operacím v Afghánistánu a spolupracují s ostatními vzdušnými složkami NATO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám