Hlavní obsah

Američané po 30 letech propustili z vězení izraelského špióna

Washington
Aktualizováno

Z věznice v severoamerickém městě Butner po třiceti letech vyšel izraelský špión Jonathan Pollard. V 80. letech minulého století byl odsouzený na doživotí za předání stohů amerických tajných dokumentů Izraeli.

Foto: Karl DeBlaker, ČTK/AP

Jonathan Pollard

Článek

Pollardovo propuštění a shledání s rodinou potvrdila na Twitteru kancelář izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Ten už o pár hodin dříve avizované propuštění přivítal.

„Přál jsem si, aby tento den nastal,” uvedl Netanjahu a dodal, že několik let na Pollardův případ americké partnery upozorňoval.

Jednašedesátiletý Američan pocházející z texaské židovské rodiny byl podmínečně propuštěn s tím, že se z USA nesmí pět let vzdálit. Izrael prý ale trvá na jeho odjezdu ze země.

Případ komplikoval vztah Izraele a USA

Pollard je jediným občanem v historii Spojených, který byl odsouzen k doživotnímu vězení za předávání informací spojenecké zemi.

Jeho věznění dlouhodobě zatěžovalo vztahy mezi Washingtonem a Tel Avivem. Všechny jeho žádosti o obnovení procesu byly zamítnuty, žádný z amerických prezidentů nevyužil možnosti udělit mu milost.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Demonstrace na podporu propuštění Jonathana Pollarda v Jeruzalémě. Snímek z ledna 2014

Od roku 1995 Izraelcem

Pollard působil od konce 70. let jako analytik zpravodajské služby amerického námořnictva, později byl převeden k Protiteroristickému pohotovostnímu středisku USA.

Zatčen byl 21. listopadu 1985, když se neúspěšně pokusil získat azyl na izraelském velvyslanectví ve Washingtonu. V březnu 1987 byl odsouzen za špionáž ve prospěch Izraele na doživotí. Vinu před soudem přiznal.

Pollard je od roku 1995 izraelským občanem.

Reklama

Související témata:

Související články

USA vyšetřují firmu Bosch kvůli skandálu VW

Americké úřady vyšetřují, jakou roli sehrál německý dodavatel automobilových součástek Robert Bosch při falšování testů emisí u naftových aut v koncernu...

Výběr článků

Načítám