Hlavní obsah

Američané opouštějí víru

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Vzrůstající počet Američanů se přestává označovat za křesťany a upřednostňuje bezvěrectví či osobní víru. Za zcela nevěřící se označuje 15 procent z nich. Vyplývá to z jednoho z nejrozsáhlejších průzkumů tohoto druhu, který provedl tým z Trinity College ve státě Connecticut.

Foto: Alessia Pierdomenico, Reuters

Článek

Zatímco procentuální zastoupení křesťanů v americké společnosti pokleslo z 86 v roce 1990 na současných 76, počet protestantů se za stejné období snížil ze 17 miliónů na pět.

Spousta z nich se zřejmě stala nevěřícími, jejichž řady se za uplynulých devět let jako jediné výrazně rozrostly, přičemž 30 procent Američanů upřednostňuje svatbu v prostředí mimo kostel a 27 procent jich odmítá pohřeb podle náboženských tradic.

Zároveň ale roste v křesťanském prostředí obliba různých evangelistických hnutí či hnutí hlásajících život po životě. Hlásí se k nim 44 procent ze 77 miliónů amerických křesťanů. Zvyšuje se ale také počet muslimů, mormonů či uctívačů náboženství Wicca.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám