Hlavní obsah

Američané nechtějí ohrozit raketoplán, satelit sestřelí po jeho návratu

Novinky, CNN, aš, The Washington Post, The New York Times
WAQSHINGTON

Plán USA použít raketu ke zničené nefungujícího špionážní satelitu, byl odložen. Akce se uskuteční až po 20. únoru, kdy se vrátí na zem raketoplán Atlantis. Sestřelení satelitu vyjde na 40 až 60 miliónů dolarů podle počtu raket použitých k jeho zničení.

Článek

Jen samotná anketa stojí podle generálplukovníka Cartera Hama 9,5 miliónu dolarů. Pro akci byli upraveny tři antirakety typu Standart Missile SM-3, které jsou odpalovány z lodí. Jsou součástí systému protiraketové obrany amerického námořnictva Aegis.

Počet upravených raket naznačuje, že námořnictvo plánuje vypálit možná až tři antirakety, ne však naráz, ale postupně, v případě, že by první a pak i druhá neuspěly. Vypáleny budou z křížníku USS Lake Erie, který bude doprovázet dva torpédoborce, jež budou mít na starosti navádění střely.

Zasáhnout satelit nebude nijak snadné, protože vzájemná rychlost obou systémů bude činit skoro 40 000 kilometrů za hodinu. Při navádění bude také použita plovoucí varianta radaru XBR, který má být umístěn i v Brdech.

Může jít o především o test schopnosti antiraket ničit satelity

„Podle generála Hama bude námořnictvo po prvním útoku vyhodnocovat den až dva jeho efekt, a pak případně vypálí další antiraketu. Zástupce nejvyššího velitel námořnictva James Cartwright uvedl, že v nejhorším případě nebude satelit zasažen. Akce se tak může protáhnout na šest až osm dní.

Postup vzbuzuje pochybnost, zda jde skutečně o zničení satelitu, na jehož palubě je asi 450 kilogramů hydrazinu pro raketové motory, nebo o test využití antirakety pro ničení satelitů, a tedy pro přenesení války do kosmu.

Nádoba s hydrazinem už jednou hrozila pádem na Zemi, a to v roce 2003 při havárii raketoplánu Columbia. Tehdy však shořela v atmosféře a zřejmě by shořela v atmosféře i nyní. I vesmírná orbitální stanice Skylab shořela v atmosféře stejně jako Mir, u něj však bylo možné nasměrovat, aby mířil do neobývaných oblastí.

Dohnat náskok Číny

Loni v lednu však Čína oznámila, že sestřelila balistickou raketu družici ve výši 600 kilometrů nad povrchem Země. Američané mohou na tento test chtít odpovědět.

Navíc by úspěšný test pomohl vylepšit image drahého systému protiraketové obrany, který čelí kritice pro své náklady a skutečnost, že stejně nemůže zničit všechny nepřátelské rakety. Kritika zesílila poté, co Severní Korea začala s demontáží svých jaderných kapacit, protože právě severokorejské rakety byly jedním z důvodů, proč se systém vyvíjel.

Reklama

Související témata:

Související články

Čína otestovala raketu ničící družice

Čína zahájila program hvězdných válek. Minulý týden podle amerických informací úspěšně vyzkoušela raketu, která je schopná zničit satelit. Peking to zatím...

USA sestřelí porouchaný satelit

Pentagon chce sestřelit porouchaný americký špionážní satelit, který by jinak samovolně dopadl na zemský povrch počátkem března. S odvoláním na nejmenované...

USA sestřelí vadnou špionážní družici

USA plánují totéž, co loni bezprecedentně dokázala Čína: chtějí v příštích dnech zasáhnout a zničit nefunkční družici. Peking přitom za svůj krok čelil ostré...

Výběr článků

Načítám