Hlavní obsah

Američana věznili 23 let neprávem jako vraha

Novinky, rei
New York

Newyorský soud ve čtvrtek propustil na svobodu 58letého Davida Rantu, který strávil ve vězení dvě desetiletí za čin, který s vysokou pravděpodobností nespáchal. Osvobozující výrok soudkyně vyvolal v síni radostné výkřiky příbuzných, informovala stanice NBC.

Foto: ČTK/AP

David Ranta se po osvobození u soudu objímá s rodinou.

Článek

„Říct, jak lituji toho, co jste musel podstoupit, by bylo nedostatečné. Přesto to říkám. Pane, jste volný,“ řekla soudkyně Miriam Cyrulniková usmívajícímu se Rantovi jen chvílí poté, co žalobci prohlásili, že doporučují zrušit verdikt o vině z roku 1991.

Ranta byl původně odsouzen na 37 let za vraždu brooklynského rabína při nepovedené loupeži diamantů. „Jsem plný dojmů. Připadám si, jako bych plaval pod vodou,“ prohlásil po osvobození Ranta. Dodal, že vždycky tvrdil, že je nevinný.

Žalobci i soud uznali, že důkazy, které vedly k obvinění a odsouzení, byly pochybné. Policejní vyšetřování podle nich poznamenaly chyby. Navíc jsou dnes k dispozici nové důkazy, které hovoří ve prospěch Ranty. Jeho případ se ale od podobných, u nichž jednoznačně prokázaly nevinu odsouzených rozbory DNA, liší, jelikož na příslušné testy nemohlo dojít. Žalobci proto stále nevylučují, že Ranta vraždu spáchal, nemůžou to ale dokázat.

Ranta strávil ve věznici v Buffalu 23 let.

Osvobozujícímu verdiktu u brooklynského soudu byli přítomni jeho příbuzní včetně těhotné dcery, jíž byly v době jeho zatčení teprve dva roky. Výrok soudkyně mezi nimi vyvolal pláč smíšený s výkřiky radosti. Chyběli pouze rodiče Ranty, oba v době výkonu jeho trestu zemřeli.

Reklama

Výběr článků

Načítám