Hlavní obsah

Američan se nechal postřelit, aby nemusel do Iráku

Novinky, ČTK, aš, The Washington Post

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký voják Johnathan Aponte, který se nedávno vrátil z Iráku, se nechal postřelit do nohy, aby se nemusel do Iráku vracet. Aponte původně uvedl, že byl přepaden a postřelen, ale při vyšetřování vyšla pravda najevo. Dvacetiletý voják muži, který ho postřelil, zaplatil 500 dolarů.

Článek

Aponte v pondělí ráno policii oznámil, že byl přepaden, oloupen a postřelen. Při výslechu se ale přiznal, že se nechal postřelit. Na další osmiměsíční iráckou misi měl odletět právě v pondělí.

Podle své výpovědi žertoval s o dva roky starší manželkou Alexandrou Gonzalezovou o tom, že by se snad raději nechal postřelit, než aby se musel vracet do Iráku. Manželka vzala jeho slova vážně a řekla, že ví o někom, kdo by mu mohl pomoct. V pondělí brzy ráno se s mužem, o němž mluvila, sešli a zaplatili mu. Aponte si pak zapálil cigaretu a zavřel oči, aby neviděl, jak mu muž prostřelí nohu.

"Tam po nás střílejí každý den, a tak jsem měl pocit, že tohle je lepší," řekl v pátek v rozhovoru pro americkou televizní stanici WCBS-TV. "Psychicky už jsem na to prostě neměl. Nedokázal bych to zvládnout."

Aponte byl obviněn ze spiknutí a z falešného nahlášení ozbrojeného přepadení. Jeho o dva roky starší manželka čelí obvinění z útoku, spiknutí a týrání. Střelec byl obviněn ze spiknutí a z nedovoleného ozbrojování.

Podle obhájce trpí Aponte posttraumatickým šokem a armáda by měla nyní zjistit, zda je způsobilý pro výkon další služby, zda potřebuje psychologickou pomoc a zda se poté bude moci vrátit do služby v zahraničí, anebo zda bude propuštěn z armády.

Dvě třetiny Američanů odmítají Bushovu politiku v Iráku

Podle průzkumu veřejného mínění, který v pátek zveřejnil týdeník Newsweek, 68 procent Američanů neschvaluje politiku prezidenta George Bushe v Iráku. Podporuje ji pouze 27 procent respondentů. Prezidentovo rozhodnutí posílit americké jednotky v Iráku vysláním dalších 30 000 mužů nepřinese podle 64 procent dotázaných žádný efekt.

Podle 53 procent respondentů Spojené státy zaútočily v březnu 2003 na Irák neprávem. Od zahájení invaze v Iráku zahynulo přes 3600 amerických vojáků a Spojené státy válka stojí každý měsíc podle odhadů deset miliard dolarů.

Rozdílné jsou názory na další osud amerických jednotek v Iráku, 19 procent dotázaných Američanů si přeje, aby vojáci šli domů okamžitě, 24 procent má za to, že by se se stahováním mělo začít letos na podzim a aby tento manévr skončil na jaře 2008. Ale 40 procent respondentů si myslí, že USA by si v Iráku měly podržet významnou sílu, aby zajistila výcvik nové irácké armády. Dalších 13 procent dává přednost tomu, aby Spojené státy ponechaly svůj současný kontingent o síle asi 160 000 vojáků na irácké půdě i nadále. Většina Američanů (64 procent) není spokojena ani s tím, jak si Bush vede celkově jak v domácí, tak v zahraniční politice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám