Hlavní obsah

Američan nakažený TBC letěl s ČSA přes zákaz

Právo, CNN, Jiří Novotný, Václav Pergl
PRAHA/ATLANTA

Američan, jenž 24. května letěl spolu s dalšími 179 cestujícími airbusem A310 Českých aerolinií (ČSA) z Prahy do Montrealu, věděl o tom, že je nakažen velmi nebezpečnou formou tuberkulózy (TBC). Navíc měl od amerických úřadů zakázáno nastoupit do letadla.

Článek

Když byl v Římě, kontaktovali ho zdravotníci se zprávu, že další testy ukázaly, že má velmi vzácný druh tuberkulózy,na který léky nezabírají. Sdělili mu, aby se obrátil na italské zdravotníky a nevracel se transatlantickou linkou. "Už dříve jsme ho žádali, aby v Itálii zůstal a okamžitě vyhledal pomoc," uvedl ředitel amerického střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v Atlantě, doktor Martin Cetron.

Místo toho muž 24. května letěl z Říma do Prahy linkou ČSA 072 a odtud s novomanželkou pokračoval letem ČSA 0104 do Montrealu.

Posádka se o nemocném dozvěděla až nad Atlantikem

ČSA ujišťují, že se o nemocném dozvěděly až v průběhu letu. "První informace navíc hovořily pouze o podezření, že tento člověk má TBC. Po přistání v Montrealu ho naše posádka v souladu s mezinárodními předpisy předala letištní zdravotnické službě. Letadlo bylo vydezinfikováno a pak odstartovalo na zpáteční let do Prahy," řekla ve středu Právu tisková mluvčí ČSA Daniela Hupáková.

Hlavní hygienik republiky Michael Vít upřesnil, že pacient má formu tuberkulózy, označovanou jako XDR-TB. Nebyl ale mikroskopicky pozitivní, což zhruba pětkrát snižuje riziko nákazy. "Během letu Američan neměl žádné příznaky. Nekašlal ani nesmrkal. Víme o něm, že do 12. dubna pobýval v Řecku a Itálii. Poté letěl z Říma do Prahy, a z ní 24. května do Montrealu," uvedl Vít.

Pátrání po cestujících

Přesto bude vyšetřen palubní personál a všichni cestující, kteří v letadle seděli dvě řady před tímto Američanem, v řadě s ním a dvě řady za ním. Riziko z prodlení podle hlavního hygienika nehrozí. Cestujícím by se teoreticky nic stát nemělo a všechna opatření včetně vyšetření cestujících jsou preventivní.

"Zmíněné cestující teď budeme kontaktovat. Kteří to jsou, nám oznámí ČSA. Při návratu do České republiky dostanou od nás hned na letišti rozhodnutí, že jsou povinni se podrobit povinnému vyšetření. Inkubační doba onemocnění je několik týdnů. Prodlení tedy nehrozí," je přesvědčen Vít.

Cizincům, kteří byli v airbusu ČSA, sdělí hygienici informaci o tuberkulózním spolucestujícím prostřednictvím rychlého hlásící systému Evropské unie. Pokud jsou ze zámoří, dozvědí se to přes Světovou zdravotnickou organizaci. "Bylo to v českém letadle a tak beru za svou povinnost toto vše zjistit," prohlásil Vít.

Muž skončil v karanténě

O tom, že muž neuposlechl příkaz, se doktor Cetron dozvěděl 25. května, když mu zavolal mobilním telefonem. To už byl v USA. Vysvětlil nakaženému,  jak je důležité, aby se podřídil a dostavil do nemocnice v New Yorku, kam přijel autem z Montrealu. Z New Yorku byl pak nemocný speciálním letadlem CDC přepraven do Atlanty ve státě Georgia a umístěn do karantény. Je prvním člověkem, který skončil v USA na základě vládního nařízení v karanténě od roku 1963.

Také v USA začal hon na cestující, s nimiž muž letěl. Kromě spoje ČSA se také začala kontaktovat posádka a cestující letu z Atlanty do Paříže z 12. května. Muž cestoval i po Evropě, z Paříže zamířil do Atén a cestoval po Řecku, kde se ženil. Vhledem ke kratší době letu těchto spojů je ale nebezpečí nákazy TBC menší, přesto budou cestující kontaktováni. 

Reklama

Výběr článků

Načítám